avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu salarul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu salarul

unii sunt de parere ca este legal iar altii nu sa se acorde avans salar pe dispozitie de plata de la casierie...parerea ca este legal o are si un jurist de la itm...in codul muncii scrie ca este o dovada de plata in cazul platilor facute fara alt doc.justificativ(stat de plata,lista avans chenzinal).dar oare daca statele de plata,listele de avans chenzinal si fluturasii de salar sunt doc justificative pt plata salarului de ce oare se mai folosesc?EU NU LE-AM VAZUT SI SEMNAT NICIODATA IN 19 LUNI DE SERVICI.sa se foloseasca aceasta disp de plata la toate.in cim este prevazuta plata salarului 1 data pe luna.nu am cerut niciodata in scris la nimeni acordarea de avans salar dar in schimb mi se elibereaza pe disp de plata evident avans salar.acei bani pe care i-am primit pe disp de plata sunt banii care s-au negociat cu mine la negru pt ore suplimentare,sambete,incarcat descarcat cu mana,zeci de mii kilometrii,etc.am primit banii pe disp de plata,am semnat pe ea,cica tre sa se scada la caserie(eu sunt sofer,nu am cunostinte contabile) si nesimtitii dupa ce semnam scriau pe ea avans salar.cand am cerut salariile mi-a zis ca le-am capatat.pe disp de plata apare avans salar mai mare decat sal brut.eu aveam minimul pe economie si apaream si cu 10-12 mil avans salar.i-am dat in judecata.am vreo sansa sa-i castig?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 16:21, 14 Septembrie 2008
Nu va avea nicio sansa de castig in instanta, intrucat angajatorul are dovada platii salariului .... acea dispozitie de plata.
adelaida_07 a scris:

Sincer nu inteleg ce inseamna contravaloare KM parcursi.

Inseamna ca el a negociat la negru un tarif pe km. de exemplu 2000 lei vechi / km. pentru curse la intern. La finalul lunii se aduna km.parcurs si se afla salariul, de aceea pe 1 lua banii.
Salariul de pe stat e ceva insimnifiant....
Angajatorul nu poate sa demonstreze ca i-a achitat "salariile" cu dispozitie de plata din mai multe motive:
- salariatul nu a solicitat avans;
- la firma este prevazuta o sg.zi de plata a salariilor, ziua de 1;
- avansul primit trebuie restituit, integral sau partial nu se poate fara- principiul contabilitatii prevede efectuarea cheltuielilor in spiritul economiei, eficientei, oportunitatii lor si cum avansul lui depasea cu mult salariul, diferenta trebuie restituita.Nu poti scoate din casierie bani asa.... ca sa-i dau pe cheltuiala, sa nu mai platesc impozit, este o capcana, te prinde fiscul;
- documentul prin care se opereaza plata salariilor este statul de plata, nu se poate ca luna de luna sa-ti iei salariul cu DP dpdv contabil, nu-i corect.

Dl. a spus clar ca a primit pe dispozitie avans de plata salariul mai mare decat in CIM+ ore suplimentare+........etc.
acei bani pe care i-am primit pe disp de plata sunt banii care s-au negociat cu mine la negru pt ore suplimentare,sambete,incarcat descarcat cu mana,zeci de mii kilometrii,etc.am primit banii pe disp de plata,am semnat pe ea,cica tre sa se scada la caserie(eu sunt sofer,nu am cunostinte contabile)


Angajatorul face dovada platii catre salariat a unui salariu mai mare decat cel inscris in CIM.

Nu, dovada achitarii unui salariu mai mare decat cel din cim, trebuie sa o faca cu statul de plata, cu virarea contributiilor la buget pentru intreaga suma nu cu DP.

namiru a scris:

....
Nu, dovada achitarii unui salariu mai mare decat cel din cim, trebuie sa o faca cu statul de plata, cu virarea contributiilor la buget pentru intreaga suma nu cu DP.



Intr-adevar, dovada executării contractului individual de munca se face prin prezentarea de către angajator a documentelor de plata a salariilor.
Dar daca pe dispozitia de plata scrie avans salariu sau salariu ? .. atunci angajatorul poate justifica ca i-a achitat salariul ?
Sa luam un exemplu practic:
Intr-o luna ii achita salariatului in avans , cu DP o suma de bani > decat salariul pe intreaga luna, ca justificare : avans din salariul. Daca vreti, dpdv contabil, avansul trebuie sa fie 40 % din salariu.
La data platii salariului, pe 1 in cazul nostru, salariatul nostru nu mai are de primit salariu, fiindca l-a primit in avans, ba chiar trebuie sa returneze la casierie avansul necuvenit. Aici mai apare o situatie, de ce nu poate ramane doar avans din salariu acea suma: daca nu a returnat diferenta, atunci aceasta devine imprumut si se va retine lunar pana la inchiderea debitului.
Dar in cazul nostru, salariatul primeste nestingherit, avansuri > decat salariul net legal din stat cu o frecventa lunara.
De aceea angajatorul nu poate "scoate " DP, deoarece nu este legal sa achiti salariile cu DP ci cu stat. Cu DP achiti, daca ti-a solicitat salariatul avans, imprumut, etc. dar nu lunar ... este evaziune fiscala fiindca aceste sume nu se regasesc in stat.
Contul "avansuri de trezorie" se foloseste pentru sume ridicate din casierie, justificabile in 3 trei zile cu documente. Este ilegal sa tot acorzi avansuri si sa nu le mai incasezi...
Problema pusa in discutie este mai mult de ordin juridic . Aici nu discutam probleme legate de contabilitatea salariilor , conturi, avansuri etc.

Nu este considerata evaziune fiscala faptul ca salariul s-a dat pe o DP si nu pe un stat de plata. Asta o pot spune dintr-un caz din practica pe care l-am vazut. In cauza respectiva, organele de control au dispus ca masura si atasarea la dispozitia de plata a statului de salarii.
Si apoi, initiatorul topicului nici nu stie ce a semnat ... a semnat o dispozitie de plata , dar la scopul platii s-o fi uitat ?

Alte discuții în legătură

Care sant documentele justificative? windwolf35 windwolf35 este legal sa se dea salariul pe dispozitie de plata? care sant documentele justificative care fac dovada platii salariului? poate sa le enumere cineva? ... (vezi toată discuția)
Ce solutii sunt ? nimar nimar Buna seara, Ma lovesc de urmatoarea situatie : - SC X SA emite o dispozitie de plata a unei sume de bani catre un salariat propriu cu un anumit scop ( mai ... (vezi toată discuția)
Avans angajat+retinere ulterioara din salariu suciu_diana suciu_diana Buna ziua, un angajat solicita cel putin o data la 2 luni, primirea unei sume variabile, in avans, din salariul sau (nevoie personale urgente). Ulterior i ... (vezi toată discuția)