In conformitate cu HG nr. 724/2008, lista cuprinde 48 infractiuni si 32 contraventii sanctionate de legile financiare, vamale, precum si de cele care privesc disciplina financiara.
Printre infractiunile care se vor inscrie in cazierul fiscal, se numara:
- Fapta contribuabilului care, cu intentie, nu reface documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control, desi acesta putea sa o faca ( fapta prevazuta de art. 3 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si sanctionata cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei)
- Impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale ( fapta prevazuta de art. 5 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda)
- Retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa (fapta prevazuta de art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsita cu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau amenda)
- Fapta persoanei care, cu rea-credinta, a facut declaratii inexacte, in baza carora s-a operat o inmatriculare ori s-a facut o mentiune in registrul comertului (prevazuta de art. 48 alin. (1) din Legea privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si pedepsita inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda de la 100 lei la 500 lei, daca, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune mai grava.
In schimb, printre contraventiile care se inscriu in cazierul fiscal se numara:
- Refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate sau de a le pune la dispozitie acestuia pentru a fi identificate si evaluate ( fapta prevazuta de art. 219 alin. (2) lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si sanctionata cu amenda de la 500 de lei la 1000 de lei, pentru persoajne fizice, si de la 1000 de lei la 5000 de lei, pentru persoane juridice).
- Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregsitrate in contabilitate ( fapta prevazuta de art. 41 pct. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si sanctionata cu amenda de la 1000 de lei la 10000 de lei )
Pt. Mihai Tomescu: N-as zice ca-i asa.
Pentru Sertar: daca ati ales sa cereti consultanta, nu cred ca este treaba noastra ceea ce v-a raspuns acel consultant.
Si, da puteti sa va faceti societate comerciala.