avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... denuntare calomnioasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

denuntare calomnioasa

buna.in cazul in care perintele unei fete,ii face plangere iubitului ei,pentru amenintare,fara sa detina nici o proba,si fara sa fi fost amenintat,iar ulterior,isi retrage plangerea,pe motiv ca acum se intelege cu baiatul,desii ei nu au discutat,poate intrunii elementele constitutive ale infractiunii de denuntare calomnioasa?

ce ar fi mai bine.sa se mearga pe civil,pentru ca baiatul sa isi recupereze banii cheltuiti cu avocatul,sau pe penal.eu cred ca in penal se va da SUP.din cate stiu eu.voi ce ziceti?
Cel mai recent răspuns: ion_iliescu , utilizator 16:52, 13 Octombrie 2011
Ati scris "parintele" si am presupus ca mama a facut-o, totusi nu schimba cu nimic faptul ca a facut-o tatal. Plangerea prealabila are la baza dreptul persoanei vatamate de a face o astfel de plangere , adica este un drept personal, exercitarea acestui drept avand loc personal sau prin mandatar, numai prin procura.
Avand in vedere ca fata are 17 ani, ea are capacitate de exercitiu restransa, iar plangerea trebuia introdusa de catre aceasta, dar cu incuviintarea reprezentantului legal.
Asadar, nu parintele face plangerea sau o retrage dupa cum crede el, ci numai daca exista o manifestare de vointa in acest sens din partea fetei.
In consecinta, daca nu a existat manifestarea de vointa a fetei in formularea plangerii, nu putem vorbi despre o denuntare calomnioasa deoarece plangerea prealabila a fost intradusa de o persoana care nu avea acest drept, daca plangerea a fost facuta prin manifestarea de vointa a fetei atunci se va putea raspunde pt denuntare calomnioasa numai daca se constata ca aceasta a fost introdusa cu rea-credinta.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
ContSters178374, utilizator
va multumesc mult pentru rapuns.
totusi,nu fata a fost amenintata,ci tatal pretinde ca el at fi fost amenintat.

sper ca acuma ati inteles.
totusi,am citit penet si am inteles ca nu ar tine o astfel de plangere desii se vede ca e facuta cu rea credinta,el avand interesul sa il sperie pe baiat si sa o lase pe fata.
sper ca intelegeti ce vreau sa spun
Imi cer scuze, intelesesem situatia altfel din ceea ce ati prezentat.
Asadar, daca parintele a introdus plangerea cu rea-credinta, dorind sa ii faca rau baiatului, acesta va putea fi tras la raspundere, dar exclusiv in situatia in care se demonstraza reaua-credinta. Nu orice SUP si NUP date din lipsa de probe atrag raspunderea pt infractiunea de denuntare calomnioasa.
In ceea ce priveste recuperarea banilor in civil, cred ca s-ar pierde prea mult timp si alti bani.
inteleg ce spuneti
dar pentru ce e legea atunci?

adica eu va fac o plangere penala neintemeiata,dumneavoastra platiti bani la avocat,eu imi retrag plangerea si apoi rad ca ati cheltuit 900 lei pe avocat.amuzant nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sup nutzzu nutzzu Buna ziua.In urma cu aprox 1 an ,o persoana m-a reclamat pt o presupusa fapta de coruptie.Am fost cercetat, si dupa 6 luni solutia a fost NUP -fapta nu ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios? antofel antofel Persoanei X i s-a facut plangere la politie de catre persona Y si a fost cercetat su aspectul savasirii infractiunilor de amenintare, insulta si calomnie, ... (vezi toată discuția)
Santajul ContSters253672 ContSters253672 Buna seara, am cateva curiozitati pentru ca intalnesc versiuni diferite in ceea ce priveste infractiunea de santaj. 1. Raspunderea penala in cazul ... (vezi toată discuția)