avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

la o societate de constructii se lucreaza, cu acordul salariatilor 10 ore pe zi + sambat#-oa 8 ore. salariatii nu vor zile liber, ci bani. deci, ei lucreaza 40h+10h suplim+8 ore wekeend. se poate face pontajul exact pe ce lucreaza acesti oameni si se pot plati sau suntem obligati sa le dam ore libere? pana la urma cat se poate lucra suplimentar fata de norma de lucru de 40h pe saptamana?
Cel mai recent răspuns: raluca constantinescu , utilizator 11:20, 11 Octombrie 2011
Trebuie respectate prevederile de mai jos.

Art. 111. - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2) - (4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
Codul Muncii
o alta varianta ar fi ca pe stat sa platiti maximul de ore suplimentare posibile apoi diferenta de ore sa fie platite sub forma de prime.Bineinteles trebuie sa aveti grija si cu pontajul care trebuie sa fie cf cu statul si mai ales sa aveti acordul salariatilor pentru ca trebuie sa spuna si ei acelasi lucru la un eventual control.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontaj necorespunzator MF30 MF30 Buna ziua. Doresc sa cunosc si eu un aspect legat de pontajul unui angajat? El lucreaza intr-o luna un anumit numar de ore , dupa un program dat. La ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna mitrea ileana mitrea ileana In societate se lucreaza non stop.Sunt 4 angajati cate un angajat pe post.Intra unul in concediu. Vreau sa stiu ceilalti 3 acopera si timpul de lucru al celui ... (vezi toată discuția)
Timp de munca Alin-Stefan Alin-Stefan Buna ziua! In legea 53/2003 Art 114 (1) spune asa: Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele ... (vezi toată discuția)