avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua!

AM o prietena divortata de ceva timp. Dupa ce copilul a implinit 18 ani fostul sot a sistat plata pensiei alimentare. Copilul acum este inscris la o facultate privata si isi continua cursurile. Prietena de care va vorbesc l-a dat in judecata pe fostul ei sot. Intrebarea mea este daca are sau nu sanse sa castige procesul luand in calcul faptul ca ea nu s-a recasatorit si isi intretine singura copilul?

Multumesc,
Alex
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 13:30, 15 Septembrie 2008
Pensia de intretinere se poate acorda pana la varsta de 26 de ani ,daca respectiva este in continuarea studiilor , deci se afla in imposibilitatea de a presta o munca .
N-are relevanta faptul ca nu s-a recasatorit , nici aceea ca -si intretine copilul singura , legiutorul a instituit aceasta obligatie legala de a achita pensie de intretinere pana la 26 de ani , daca persoana este in continuarea studiilor , chiar si a masteratului,bineinteles daca exista o cerere in acest sens .
Au fost acordata asemenea pensii chiar daca respectiva persoana era inscrisa la FR sau IDD.Sanse de castig sunt.
Introduceti o noua actiune in justitiei pentru acordarea acestei pensii de intretinere , la judecatoria din raza teritoriala unde
domicileaza paratul.
Succes.
:)
Multumesc mult,

I-a intentat deja un nou proces si pe data de 19 l.c. are prima infatisare.

In cazul in care copilul se angajeaza (dar isi continua studiile) se poate sista legal plata pensiei, sau daca e deja angajat sa poata pierde procesul?

Multumesc,
Alex
Atentie, nu prietena dvs trebuie sa-l dea in judecata pe fostul sot, ci copilul major, care urmeaza facultatea si nu poate munci din cauza studiilor, trebuie sa-l cheme in judecata pe tata! Indreptatit la intretinere este direct copilul.
Nu veti pierde pensia de intretinere
Actiunea, asa cum e introdusa (de catre mama) se va respinge pentru lipsa calitatii procesuale active (si n-ar fi exclus sa plateasca si ...cheltuieli de judecata. Ca asa-i romanul ... nu s-ar duce sa intrebe un avocat prefera sa arunce banii.. in buzunarul avocatului partii adverse, crezand ca iese ieftin. Eu am o vorba: ceea ce e ieftin s-ar putea sa te coste in final foarte scump. ).

Trebuie facuta o actiune de catre copilul MAJOR in calitate de reclamant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie de intretinere ElenaP ElenaP Buna ziua,fostul meu sot plateste pensie de intretinere pentru copilul nostru in varsta de 13 ani calculata ca a patra parte din salariul minim pe economie din ... (vezi toată discuția)