avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren sot 1 vs. casa sot 2
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren sot 1 vs. casa sot 2

Se da urmatoarea speta :
Cu doua saptamani inainte de casatorie, sotul 1 cumpara un teren intravilan destinat construirii unei case. Dupa casatorie, se ia decizia ca sotul 2 sa construiasca pe acel teren o casa (avandu-se in vedere faptul ca sotul 1 este plecat din tara). Tinand cont de situatia data ce demersuri sunt necesare a fi facute pentru a se construi o casa pe terenul sotului 1, avandu-se in vedere faptul ca sotul 2 se va ocupa de absolut TOT ceea ce este necesar pentru realizarea locuintei (evaluari, obtineri certifact de urbanism, autorizatie de constructie, PUZ, achizitonare materiale, etc.).
P.S. Este nevoie de intocmirea unei procuri din parte sotului 1 care sa dea dreptul sotului 2 pentru a se ocupa de construirea casei ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 23:21, 17 Septembrie 2008
Terenul fiind proprietatea soţului 1 (bun propriu dobîndit înainte de căsătorie), este evident că nu se poate construi pe acest teren fără acordul expres al proprietarului. Primăria nu va elibera (sau nu ar trebui să elibereze) autorizaţia de construire în lipsa acestui acord, chiar dacă solicitantul este soţul proprietarului.

Indiferent de natura de bun comun sau propriu a viitoarei case (deci indiferent de faptul că imobilul va fi construit din banii comuni sau din banii proprii ai soţului 2), acesta din urmă nu dobîndeşte decît un drept de superficie asupra terenului, drept care va exista atîta vreme cît există construcţia.

Deci, pana la urma, este necesara intocmirea unei procuri din partea sotului 1 care sa dea dreptul sotului 2 pentru a se ocupa de construirea casei ?
În opinia mea, da.

Liviu S.Bordaş

Da, corect. Pai, asa, as putea construi si pe terenul sotului chiar daca el nu vrea, nu?
E normal sa se verifice daca proprietarul e de acord, nu?
Faceti procura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren sot 1 vs. casa sot 2 Costinho Costinho Se da urmatoarea speta : Cu doua saptamani inainte de casatorie, sotul 1 cumpara un teren intravilan destinat construirii unei case. Dupa casatorie, se ia ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa ioannna ioannna Buna ziua , va rog sa ma ajutati inurmatoarea problema : pe terenul dobandit de sotul meu inainte de casatorie , am construit o casa impreuna cu acesta iar ... (vezi toată discuția)