avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale probleme cu asociatul in firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

probleme cu asociatul in firma

va salut cu respect!
verisoara mea a fost casatorita pana acum un an cand sotul a decedat intr-un accident rutier
dupa decesul sotului a ramas singura in firma pe care o detineau impreuna ......ea fiind administrator de la infintarea firmei pana in prezent dupa decesul sotului a mers cu fratele sotului(cumnatul) si i-a facut forme legale de asociat 50%
cand au facut lucrul acesta au fost cateva promisiuni facute de catre cumnat, verbal.
toate bune si frumoase pana acum cand asociatul care i-a promis multe lucruri nu s-a tinut de cuvant,,,,,,,ba mai mult de-atat incearca sa o faca sa renunte la tot contra unei sume de bani foarte mica.....
mentionez ca pana la intrarea lui ca asociat in firma , firma detinea un camion de transport marfa si o ferma agricola actualmente la o valoare destul de mare.
dupa intrarea lui in firma s-a mai achizitionat un camion si cam atat.....

ceea ce doresc de fapt este sa stiu cam ce ar putea face si cum pt ca are si un copil si pe desupra este un om bun care chiar nu merita sa treaca prin ce trece.

va multumesc anticipat pentru sugestii si sfaturi
Cel mai recent răspuns: cipry_trans , utilizator 15:50, 17 Septembrie 2008
Din cate inteleg (sper sa nu gresesc.. neavand toate informatiile privitoare le asociati, clauze din actul constitutiv etc) inainte de decesul sotului asociati erau el (decedatul) si sotia sa care era si administrator unic. Dupa moartea sotului partile sociale detinute de acesta s-au dobandit prin mostenire de catre sotie si copil. Astfel, desi nu ma afund prea tare in dreptul civil-succesiuni, pot afirma ca sotia detinea, in cadrul firmei 75%, iar copilul minor (inteleg) inca 25%. Acestea fiind stabilite trecem mai departe.

Trebuie vazut in ce conditii si cu ce clauze s-a facut cesiunea partilor sociale catre cumnat.

Ca si dna av. Codruta Maghear va confirm faptul ca, daca intr-o societate cu raspundere limitata participarea la capitalul social al societatii este de 50-50, atunci nu ramane decat sa solicitati dizolvarea si impartirea patrimoniului.

Ar mai fi si sa inaintati spre directia de a lua inapoi o parte de 25% din partile sociale, astfel incat sa detineti controlul, dar asta e cam greu inteleg.

Sau puteti sa stati acasa, sa luati dividende si sa-l lasati pe el sa isi bata capul cu producerea profitului
Da, dna ar putea sa stea acasa si sa ia dividende. Sfatul meu e sa nu stea acasa si sa aiba grija indeaproape de interesele sale in firma, in caz contrar va ramane fara absolut nimic.
Dupa parerea mea si conform dreptului civil in materie de succesiuni, partea sotului se imparte intre sotia supravietuitoare (25%) si copil (indiferent cati copii sunt ei vor lua 75% din bunuri). Deci, din 50% ramasi de pe urma sotului, sotia va lua 12,5%, iar copilul 37,5%. In momentul in care cumnatul a intrat in firma, sotia supravietuitoare, ca reprezentant legal al copilului, a abuzat de bunurile si drepturile acestuia, dispunand de patrimoniul lui pe care trebuia sa-l administreze si sa-l conserve pana la majoratul lui. Cu alte cuvinte, ea trebuia sa dea cumnatului un procent din partea ei, nu din a copilului.
Trebuie bine gandita aceasta speta! Sper sa mai veniti cu idei si s-o imbogatim!
Exact, in ce consta "formele legale" facute cumnatului pentru a-i da 50% din partile sociale??
pentru acest caz ma voi interesa si voi posta.........multumesc frumos tuturor ,,,.,..,,.revin cu aspecte din caz mai detaliate

Alte discuții în legătură

Probleme cu actionarul in sc . srl marya82 marya82 va salut cu respect am o problema si va rog sa ma ajutati cu sfaturi pentru rezolvarea situatiei in care ma aflu. povestea incepe in anul 2006 , cand mi-a ... (vezi toată discuția)
Impartire firma ContSters63637 ContSters63637 Asociat unic. Casatorit anterior infiintarii firmei. Are sotia dreptul inafara de 1/2 din capital si dividendele pe ultimii 3 ani si la jumatate din ... (vezi toată discuția)
Abuzul de incredere exsta sau nu .... p_dani p_dani am o speta de la facultate pe al carui subiect am dezbatut mai multe discutii cu o gramada de opinii, de aceea o adresez si pe forum pt lamuriri. Un srl este ... (vezi toată discuția)