Buna seara,
As dori sa stiu care este cuantumul maxim permis de lege pentru penalitatile la facturile de administratie dintr-un carter rezidential nou. Mentionez ca dezvoltatorul administreaza cartierul, iar taxa de administrare este de 33,56E/luna. Daca imi puteti spune si temeiul legal, ar fi nemaipomenit.
Va multumesc
Raspunsul la aceasta intrebare trebuie cautat in forma dvs. de organizare, deci undeva in statut. Sunteti organizati in as. proprietari? Daca da, atunci raspunsul este de maxim 0,2% pe zi pentru toate cheltuielile restante la as. prop. (Legea 230/2007 + HG nr. 1588/2007 - normele de aplicare ).
Daca nu aveti nici-o forma de organizare si dezvoltatorul detine majoritatea in batatura, asta e, el are si painea si cutitul in mana, astfel incat el centreaza, el da cu capul - pana una-alta!
Pentru cei 33,56 euro/luna, efectiv acest dezvoltator ce servicii face? Va duce la serviciu cu autocarul, va uda florile, are grija de animalele de casa? - poate ne ajutati sa intelegem si noi cum sta treaba... La mine in asociatie aceasta ”taxa de administrare” era pana mai ieri-alaltaieri de 0,18 lei /mp sup. utila, adica un proprietar cu un ap. cu 2 cam. si 50 mp sup. utila i se repartizau in aceasta directie 9,00 lei. Este drept ca nu-i un carter rezidential nou , ci un cartier relativ vechi cu peste 45.000 de locuitori...
In taxa de administrare intra si salariile ingrijitorilor, ale cenzorilor?
E foarte neclar acest termen de "taxa de administrare".
In blocul meu, in Bucuresti, cheltuielile salariale, incluzand indemnizatiile presedintelui, ale cenzorului, salariile administratorului, ingrijitorilor, inseamna cca 0.93 lei/mp.
Nu e asociatiede proprietari ci..."Administratie". Practic una din firmele dezvoltatorului factureaza. Aceasta taxa reprezinta cheltuieli de administrare in care intra: firma de curatenie, firma de gradinarit...etc. Intr-adevar, taxa se calculeaza /mp (0,30E/mp). Ideea e ca pe facturile neachitate pune penalitati de 0,5% zi si mi se pare mult prea mare suma.
Lucreaza cam abuziv acest dezvoltator al dv.!
Organizati-va si infiintati-va asociatie de proprietari si atunci veti avea niste legi clare dupa care sa functionati. Nu mai stati la cheremul "administratiei" dezvoltatorului.