avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitatea cetateanului de a raporta o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitatea cetateanului de a raporta o ilegalitate comisa de administratorul blocului

Am nevoie sa stiu unde se afla exact - art, alin, pct.. - in Codul Penal, obligativitatea cetateanului care afla de o ilegalitate, infrcatiune etc, sa o aduca la cunostinta autoritatilor! Un link, sau ceva similar, usor accesibil, exact, ar fi super!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:48, 23 Noiembrie 2014
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
tgeorgescu, utilizator
Multumesc, dar in linkul primit e vorba de trecerea frontierei.. ori, pe mine ma interesa la modul general - si in particular, referitor la denuntarea ilegalitatilor prezumtive comise de administrator, presedinte si cenzor (fara studii si cunostinte economice si legale!) impreuna cu comitetul de bloc, in care, cu exceptia mea, ceilalti sunt "ei intre ei" ...
Daca aflati de savarsirea unei infractiuni, puteti sesiza organul de urmarire penala prin denunt.
Prin link-urile de mai sus vi s-a aratat cand aveti obligatia de a denunta, care apare ca o exceptie de la regula potrivit careia, in legislatia penala, nu este stabilita obligatia generala de denuntare a infractiunilor.
Ultima modificare: Duminică, 23 Noiembrie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Ok, multumesc, dar atunci revenim la baza, cumva: 1) care este diferenta intre ilegalitate, si altele ?!.. 2) unde se incadreaza nerespectarea Legii achizitiilor, care prevede ca la orice achzitie de bunuri si servicii sa ai cel putin 3 ofertanti ?! - mai ales ca impricinatul are absolvit cursul de administratori ?! - sau cel putin asa pretinde!, ca eu nu am vazut atestatul!.. Ce "scuza" poate avea, cand cumpara de la cine vrea el si presedintele - termopane, servicii, etc.. / poate si in cardasie cu cenzorul, care, din discutiile la sedinta, pare total neavenit, si fara sa cunoasca prevederile Legii ?!.. Am dreptul sa ii cer sa faca dovada absolvirii cursului? (copie xerox?).. Acestea, in dauna finantelor blocului! si a bataii de joc fata de proprietari, care initial i-au acordat increderea lor ?!.. Ca nuanta definitorie, adaug ca administratorul si-a vandut proprietatea din blocul nostru de cateva luni!... Si incaseaza vreo 7 milioane pentru vreo 8 ore de incasari si "treceri" pe la bloc, pentru diverse ?!.. Mutltumesc mult, si as aprecia mult, daca si alti avocati, care au avut cazuri similare, ar comenta / indruma putin.. E vorba de un bloc turn, cu o populatie cat un satuc, de 181 de apartamente, deci nu vorbim de cateva zeci de lei!..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. ne vorbiti de multe presupuneri - nu dezvolt...

1. Administratorul, cum ati vrea sa puneti problema, nu se face vinovat de achizitia termopanelor. El este angajatul asociatiei. Daca vorbim de com. ex., da, s-ar putea, insa nu sunt convins de acestea atata timp cat nu cunoasteti hotararile care s-au luat si motivele care au stat la achizitia marfii si a seviciilor de la o firma si nu de la alta. Este drept ca piata este diversa...;
2. Faza cu atestatul - pai la noi nu este moda ca la americani, sa-ti etalezi diplomele pe perete. Puteti rezolva cazul prin a va informa la cond. asociatiei - nemaivorbind ca, este reponsabilitatea com. ex. sa angajeze un administrator fara atestat;

Si incaseaza vreo 7 milioane pentru vreo 8 ore de incasari si "treceri" pe la bloc, pentru diverse ?!..

In opinia mea 700,00 lei / 181 apt. = 3,86740 lei / apt. este foarte putin - chiar daca ar face numai incasari si ar mai trece si el pe-acolo, sa se afle in treaba.

Ca sa nu mai cautati in alta parte, am sa va zic eu cum se rezolva problema:
- admin-ul este angajat de com. executiv - pentru o anumita activitate, i se intocmeste o fisa a postului si cele doua parti negociaza o suma bruta (la fel ca la dvs. la job);
- cum repartizarea cheltuielilor cu salariile nu se face pe nr. de apartamente (ca in exemplul de mai sus), ci pe sup. utila, dvs. trebuie sa va uitati cu atentie in lista de plata si sa observati suma repartizata apartamentului dvs., aceasta o impartiti la sup. utila a ap. dvs., rezultand lei/mp sup. utila; la noi, intra in aceasta categorie de cheltuieli ingrijitorii de cladiri, cenzorul, presedintele si firma de administrare, rezultand 0,40 lei /mp. sup. utila, astfel ca unui apt. cu sup. utila de 50 mp. i se reparizeaza 20,00 lei; din cei 0,40 lei/sup. utila aratati mai sus, firma de administrare (administratorul) "contribuie" cu 0,20 lei/mp sup. utila (asa a negociat).

Pana a ajunge la sfatul domului avocat @patrascu razvan, aveti tot dreptul legal de a pune intrebari conducerii as. prop. din care faceti parte ( Legea nr. 230/2007, Cap. 3. Drepturile si obligatiile proprietarilor, art. 10). Daca raspunsul nu va satisface, puteti merge la Primaria locala unde fiinteaza un birou/serviciu care indruma as. prop. Informati toate neregulile constatate, atasati documente, probe, etc.
Succes!







~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu administrator gepop gepop daca as fi administratorul as de proprietari al blocului in care locuiesc, trebuie sa ma pun si pe mine la plata administratorului? la noi se stabileste o suma ... (vezi toată discuția)
Salarii asociatie de proprietari ContSters235906 ContSters235906 stie cineva se salarii se acorda pentru cei trei muschetari:\"B-)presedinte,contabil-casier,cenzor?\" ..de curiozitate. MultumescB-) (vezi toată discuția)
Ce putem face - probleme cu salariul administratorului asociatiei de proprietari Pyppo Pyppo In asociatia noastra,ne confruntam cu o situatie deosebita,pe care nu prea stim cum sa o gestionam(precizez ca eu sunt presedintele acestei asociatii).Pe ... (vezi toată discuția)