Buna ziua. Am 55 de ani si sunt in pensie de boala. Casa parinteasca, situata intr-un sat, nu mai este locuita de mai bine de 25 de ani, de cand ne-au murit parintii (suntem 3 frati). Unul dintre frati locuieste in satul respectiv si a platit impozitul pentru casa parinteasca tot timpul, fara ca noi, ceilalti 2, sa contribuim cu ceva. Asta nu pentru ca nu ne-ar fi interesat, ci pentru ca el era acolo, iar suma era nesemnificativa. Exista vreo anumita "lege" (poate-i zice altfel, nu cunosc exprimarea) care sa-l favorizeze pe el in cazul in care am vrea sa impartim averea ramasa? Casa nu a fost ingrijita/intretinuta de nimeni. Care ar fi procedurile care ar trebui urmate in cazul in care ar exista neintelegeri privind consensul de a vinde casa sau de a-i despagubi pe ceilalti etc? Multumesc mult.
In primul rand mergeti la notar cu certificatele de deces ale parintilor si deschideti succesiunea.Notarul ii va chema pe toti mostenitorii.Dupa ce se vor elibera certificate de mostenitor si veti face cadastru puteti vinde cu acte in regula si incasa fiecare cota ce i se cuvine din ce ati mostenit.Despre impozitul platit de frate conveniti impreuna daca il despagubiti dupa vanzare.
Deschideti succesiunea la notarul de pe raza judecatoriei unde defunctii si au avut ultimul domiciliu. Trebuie sa aveti certificatele de deces ale ambilor, actele de proprietate, certificat fiscal de plata al impozitului la zi. Daca sunteti trei frati mostenirea se imparte la 3, adica 1/3 fiecare frate. Urmare a eliberarii certificatului de mostenitor, puteti sa vindeti de comun acord sau sa faceti partaj , ramanad unul cu casa parinteasca si ceilalti doi primind o sulta. De asemenea, fratele care a platit impozitul poate avea un drept de creanta pt cheltuielile cu administrarea si conservarea mostenirii.
Mostenire
selinutza
Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati in urmatoarea speta;
Cum se imparte intre mostenitori o casa parinteasca cu teren. Sunt sapte frati, patru dintre ... (vezi toată discuția)