avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,

Va rog sa ma indrumati in urmatoarea speta;

Cum se imparte intre mostenitori o casa parinteasca cu teren. Sunt sapte frati, patru dintre acestia au renuntat de-a lungul timpului la notar la partile cuvenite in urma decesului parintilor in favoarea celorlati frati.
Prin urmare sunt trei frati, care inca ar mai putea mosteni casa parinteasca. In casa, unul dintre frati a locuit cu familia sa, atat in perioada cand parintii traiau, cat si dupa. Ceilalti doi frati au fost de acord. In tot acest timp fratele care locuia in casa parinteasca a platit impozitul pentru casa, doar el, nu si ceilalti doi frati. Acum acesta a murit, iar sotia supravietuitoare aduce in discutie faptul ca ceilalti doi frati nu ar mai avea dreptul la mostenire intrucat nu au platit impozitul casei in ultimii ani, dupa moartea parintilor. Exista oare vreun articol de lege care sa o ajute pe sotia supravietuitoare sa ramana cu toata casa, excluzandu-i pe ceilalti frati din aceasta ecuatie?

Imi cer scuze daca nu m-am exprimat corect dpdv juridic.

Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
selinutza, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:25, 28 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotia supravietuitoare a fratelui decedat nu ii poate inlatura de la mostenire pe ceilalti doi frati care au acceptat mostenirea, din cate am inteles 4 dintre cei 7 frati, au renuntat la mostenire. Inteleg ca cei 3 frati sunt mostenitorii care au acceptat mostenirea, pe cale de consecinta fiecare culege cota care i se cuvine, simplul fapt ca nu au platit impozitele aferente, nu ii inlatura in niciun fel de la mostenire. Atata timp cat ceilalti au renuntat, inseamna ca au fost deschise succesiunile dupa parintii decedati si exista certificat de mostenitor pentru fiecare dintre 3 frati, mentionandu-se si cotele ce le revin. In cazul fratelui decedat, sotia si copiii, daca exista, vor mosteni doar partea acestuia.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fratii decedatului sunt colaterali privilegiati,nu pot fi inlaturati de la mostenire de sotia supravietuitoare.Cota sotiei supravietuitoare este de o jumatate din mostenire,daca vine in concurs fie numai cu ascendentii privilegiati fie numai cu colateralii privilegiati ai defunctului.[Art.972(1)c).NCC]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand are sotia dreptul la casa mostenire de la parinti a sotului breaza54 breaza54 Buna ziua! Va prezint urmatoare situatie: suntem doi frati. eu am doi copii si fratele meu este casatorit dar nu are copii. Parintii au decedat si am ramas cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.in timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul ... relu65 relu65 Buna ziua.In timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul lor, fratelui meu si sotiei sale prin act notarial de vanzare-cumparare.Fratele meu a decedat si ... (vezi toată discuția)
Succesiune egkertsou egkertsou Buna ziua, Este vorba despre fratele meu care a decedat .Succesori sunt sotia supravietuitoare si eu(nu exista copii) . Fratele meu avea mostenire de la ... (vezi toată discuția)