tudorvaleriu a scris:
1. Daca postul ocupat de dvs. este unul ce necesita studii superioare atunci trebuie sa va acorde salariu corespunzator.
De la 01.10.2008 salariul minim pe economie este de 540 lei. Pentru un post cu studii superioare este de 1080 lei. Pentru ca dvs. aveti un contract individual de munca cu part-time, salariul este proportional cu timpul de lucru. La 2 ore pe zi este de 270 lei.
2. In CCMUNN pe anii 2007-2010, la art.40(3) se spune: "salarizarea personalului se va stabili tinand cont de standardele ocupationale corespunzatoare functiei respective", adica, daca functia respectiva este prevazuta de angajator cu studii medii, chiar daca dvs. aveti studii superioare, puteti accepta sa lucrati pe acel post. Daca nu acceptati va cautai de lucru in alta parte. Dar, discutati cu angajatorul si poate ajungeti la o intelegere privind marirea salariului.
3. Nu se poate sa semneze altcineva in locul dvs. un act aditional la contractul individual de munca. Este un fals si se pedepseste de lege. Luati legatura cu angajatorul si rezolvati problema. Mai ales ca v-a modificat CIM din 4 in 2 ore pe zi, fara sa fiti de acord.
4. Pe perioada CO ati primit bonuri de masa numai pentru zilele in care ati lucrat in luna respectiva. Bonurile de masa nu se dau decat pentru zilele lucrate efectiv.
5. Drepturile de pensie nu difera in functie de studii ci de contributia platita, adica de salariul dvs. Ati auzit dvs. ceva: perioada de facultate la zi este considerata perioada contributiva si se ia in calcul la vechimea in munca pentru pensie.
6. Contractul individual de munca poate fi cu full-time (8 ore pe zi) sau part-time (1-7 ore pe zi) in functie de necesitatile angajatorului. Cu acordul angajatului, perioada de munca se poate modifica prin act aditional la CIM.
BUNA ZIUA STIMATO DOMNI SI DOAMNE
CITEZ DIN RASPUNSUL DE MAI SUS URMATOARELE:
"perioada de facultate la zi este considerata perioada contributiva si se ia in calcul la vechimea in munca pentru pensie."
1.Am inteles afirmantia si anume....anii de studii superioare la cursuri de zi, inainte de angajare...constituie vechime in munca....oricare ar fi ea....9 Cazul meu, 4 ani UNIBUC...cursuri de zi se adauga la vechimea efeciva in munca.
2. Ce inseamna "este considerata perioada contributiva la calculul pensiei'?..ce procent inseamna la valoare financiara, daca asta inteleg eu bine. Pt ca in perioada facultatii.....NU am contribuit cu nimic financiar pentru pensie...
Sa inteleg ca ideea de a se lua in consideratie anii de studiu inseamna si bani in plus la pensie? Ce cuantum? intreb pt ca mi-am depus dosarul pe pensionare si imi scapa unele chestiuni legislative, pe care numai acum incep sa pe aprofundez.. este o experientza neasteptata pt orice Om, in prag de pensionare.
Sper ca m-am exprimat clar ref nedumerirea mea.....
Multumesc mult,
tied