avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu partaj

buna ,sunt in prag de divort in a doua casnicie problema care ma preseaza este :am stat cu actualul sot din 1995 in concubinaj pana in 2000 cand ne-am cununat civil .in 1997 am nascut un copil pe care tatal lui la recunoscut in 1998 la aproape 2 ani de la nasterea copilului am ramas in ordonanta datorita unor probleme medicale ale copilului in 1999 mama actualului sot a avut o problema medicala si eu am suportat cheltuielile medicale apoi tatal lui a decedat inmormantarea facandu-se din banii mei de pe ordonanta urmand ca sa mi se returneze suma dupa vinderea apartamentului lor dupa vanzarea apartamentului nu mi sa returnat banii cheltuiti de mine bani proveniti din ordonanta dar am stabilit sa cumparam un apartament impreuna in actele apartamentului apar cu numele de fata si cu nuda proprietate si eu si el iar soacramea cu uzufruct viajer ce se poate face in privinta asta ? si inca o problema pe care o am :am facut un credit bancar pentru a acoperi unele datorii a lui care le avea la banci am ajuns datoare la banci acum am retinere pe salar pentru datoria facuta in banca ce as putea face sa impart datoria cu el? care ar fi varianta cea mai buna? toate cele spuse se pot dovedi cu martori acte nu mai detin .va rog dati-mi un sfat oricare pentru ca nu stiu ce as putea face nu am fost informata cand am luat apartamentul ce inseamna nuda proprietate si nici uzufruct viajer asa k am facut prostia din iubire si incredre acum nu stiu cum o pot repara caci fata din prima casatorie si baiatul din a doua nu ar trebui sa sufere pt prostia mea
va multumesc
Cel mai recent răspuns: sebastian-barbulescu , utilizator 18:27, 13 Octombrie 2011
buna seara,
divortul dv. prezinta anumite chestiuni ce pot fi lamurite doar analizand actele...
Lamuriri:
1. adat drepturile cat si obligatiile sunt comune pe toata durata casatorieii...
2. bunurile dobandite in timpul casatoriei se costituie ''bunuri comune'' ale ambilor soti
3. nuda proprietate=drept de proprietate care are de suferit o restrangere temporara, prin faptul ca posesia si folosirea bunului ce face obiectul sau au fost transmise unei alte persoane, beneficiara a unui drept de uzufruct, uz sau abitatie.
4.despre uzufructul viager (soacra)=uzufructuara va avea urmatoarele drepturi: 1. dreptul de a cere nudului proprietar predarea folosintei lucrului, avand in acest sens dreptul la o actiune in justitie, in caz de nepredare a folosintei lucrului. 2. dreptul de a folosi lucrul si a-i culege fructele (chiriile), fara a va atinge insa de substanta lucrului. 3. dreptul de a folosi bunul ca insusi proprietarul. 4. dreptul de a ceda beneficiul dreptului sau de uzufruct, ramanand pe mai departe titular al dreptului si raspunzand fata de nudul proprietar, cedare insusi a dreptului de uzufruct nefiind posibila. De asemenea, este bine de stiut faptul ca, in timpul exercitarii dreptului sau, uzufructuarul are urmatoarele obligatii: 1. sa foloseasca bunul ca un bun poprietar, intretinandu-l in buna stare; 2. sa aduca la cunostinta nudului proprietar orice incalcare sau uzurpare a dreptului acestuia din urma; 3. sa foloseasca bunul intocmai ca si insusi proprietarul; 4. sa suporte anumite cheltuieli si sarcini ale lucrului, nu si sarcinile cu caracter extraordinar, care sunt suportate de nudul proprietar.
Sfat: e bine sa aveti angajat un avocat...situatie destul de dificila, pentru un justitiabil, care nu are un bagaj minim de notiuni, ...si spun asta pentru a nu avea surprize, si pentru un proces echitabil.
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufructuar handsu handsu Care sunt caracteristicile calitatii de uzufructuar ? (vezi toată discuția)
Uzufruct viager AVOL AVOL Am tot incercat sa ma lamuresc si pe alte cai si nu am reusit, de aceea intreb : cheltuielile legate de folosinta bunului ( in speta cotele lunare de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)