avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Am primit o Citatie de la Judecatorie, ca sunt chemat in instanta in calitate de Parat, in proces cu F. in calitate de Reclamant, pentru Fond - Partaj Judiciar - cu copia actiunii + mentiunea sa depun Intampinare.
Intrebare: ce scriu in intampinare? am dreptul sa propun alta varianta de partaj???
Scurt istoric: succesiunea a fost deja facuta de comun acord intre toti 3! in mostenire sunt o casa: jumatate a mamei si din jumatatea tatalui ea mai are inca 2/8, din aceasta jumatate a tatalui eu si F. avem cate 3/8 fiecare; o gradina intravilan: aceleasi cote (jumatate a mamei, din jumatatea tatalui ea mai are inca 2/8, eu si F. cate 3/8 fiecare; la tara mai multe terenuri mici cota parte a mamei este 2/8 din total de aceasta data, eu si fratele fiecare avem 3/8 parti din terenuri)!
F. propune (in cererea sa scrisa de un avocat care il reprezinta, asa este semnata: Reclamantul prin avocatul...), deci el propune Actiune Civila pentru Partaj Succesoral impotriva mea si a mamei noastre, sa se dispuna partajarea in natura, a masei succesorale ramase dupa defunctul nostru tata. Ca modalitate de partajare el propune sa se formeze loturi in natura si mentioneaza ca cere deja 2 dintre terenurile continute in Certificatul de Mostenitor.

Eu sunt de acord sa cer sa ies si eu din indiviziune. Intampinarea trebuie facuta de avocat? Trebuie sa am avocat la proces? Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
iesiredinindiviziune, utilizator
Cel mai recent răspuns: iesiredinindiviziune , utilizator 15:51, 28 Ianuarie 2009
Multumesc pentru acest raspuns. Am sa reformulez intrebarea, pentru ca am nevoie sa inteleg mai mult : Dupa decesul tatalui meu (2008), suntem 3 mostenitori (mama mea, F. si eu), succesiunea a fost facuta indivizis, in 2008. Mama in varsta de 73 doreste sa profite de dreptul ei de a locui in casa ei, pentru o perioada de cel putin 1 an dupa decesul sotului ei, sau chiar mai mult daca este posibil, pana la sfarsitul zilelor sale (casa care este in succesiune, asa cum am explicat si in celelalte mesaje privind cotele...). F. ne-a trimis o Citatie pentru iesirea din indiviziune, pentru ca el vrea sa vanda casa. Cum poate mama mea sa procedeze pentru a valorifica dreptul sau, in situatia actuala? Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
iesiredinindiviziune, utilizator
Art 4 din Legea 319/1944

Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire ...., un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.

Atentie la formulare ... pana la...
Daca va inchipuiti ca un proces de partaj (cu mai multe imobile, cu unele pe la tara ... cu expertize, obiectiuni la expertiza, cai de atac...) se termina mai devreme de un an, sunteti optimist/a. Daca va asezati la masa tratativelor, e tot ce se poate, dar atunci rezolvati prin buna invoiala si cu abitatia.

Eu am inteles ca fratele a cerut sa-i fie atribuite in natura 2 terenuri. Daca cerea casa, mama putea sa spuna: da sunt de acord sa i-o dati, dar rog sa constatati ca am un drept de abitatie.
Dar mama poate sa ceara sa-i fie atribuita casa in deplina proprietate si posesie. (Daca poate sa devina proprietar exclusiv pe casa de ce sa dea cioara din mana pe vrabia de pe gard = abitatia, drept esentialmente temporar?)
Judecatorul analizeaza cu prioritate posibilitatea de partaj in natura. Daca poate sa dea o casa unuia si teren/terenuri altora, nu dispune nicio vanzare. Face loturi si stabileste compensari in bani (sulte).
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2008
romascanu, moderator
Altfel de caz! Nulitate absoluta, Legea nr.169/1997,cu modificarile si completarile aduse prin Legea nr.247/2005! Cum comentati? Ulterior vin cu s[peta!
Multumesc doamna Romascanu pentru acest raspuns (citat la subsolul mesajului meu), DAR ce se va intampla daca nu exista banii pentru compensare cu sulte?! eu nu am in proiect sa compensez, cu economiile actuale de care dispun am alte proiecte in vedere!

Intrebare referitor la evaluari: Intr-un subiect anterior mi-ati scris "Luati-va un avocat. Va va costa mai ieftin decat puteti pierde doar din sub/supraevaluarile bunurilor." Cum se poate pune problema sub/supraevaluarilor in acelasi timp? Practic sunt posibile ambele evaluari? Se poate presupune ca ar putea fi facuta si obtinuta o subevaluare SAU tot ata de bine o supraevaluare?

Ce se poate intampla daca decid sa nu merg la proces? Va rog mult sa-mi raspundeti! Multumesc!!!

Distinse salutari!

romascanu a scris:


Judecatorul analizeaza cu prioritate posibilitatea de partaj in natura. Daca poate sa dea o casa unuia si teren/terenuri altora, nu dispune nicio vanzare. Face loturi si stabileste compensari in bani (sulte).

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Septembrie 2008
iesiredinindiviziune, utilizator
o zi buna tuturor,

poate sa-mi raspunda cineva, referitor la ultimele intrebari pe care le-am postat in data de 25 septembrie!?
multumesc anticipat!

cu cat timp inainte de prima infatisare ar fi bine sa contactez un avocat? mersi!!!
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
iesiredinindiviziune, utilizator

Alte discuții în legătură

Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament? Ana Sophia Ana Sophia Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Bună seara! se dezbate succesiunea după tată in instanță ... Vali Dumitrescu Vali Dumitrescu Bună seara! Se dezbate succesiunea după tată in instanță deoarece nu ne putem înțelege. Este vorba despre mama si doi copii. Sau hotarit cotele ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor hr hr Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca mai pot reveni la optiunea ce am avut-o la un moment dat la dezbaterea mostenirii. Pe scurt : la moartea tatalui, eu si ... (vezi toată discuția)