avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Unde trebuie citat Statul? Nu-i deloc simplu, asa cum ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Unde trebuie citat Statul? Nu-i deloc simplu, asa cum se crede.

Pentru procesele care sunt inca pe rol iata o intrebare fierbinte: Conform art. 87 din Codul de procedura civila "Art. 87. - Vor fi citati:

1. statul, judetul, comuna si celelalte persoane juridice de drept public, in persoana capului autoritatii la contenciosul sediului central al administratiei respective sau, in lipsa de contencios, la sediul administratiei;"
Ori conform art. 80 din Constitutie doar Presedintele reprezinta Statul Roman si evident tot el este si capul autoritatii centrale:

"ARTICOLUL 80

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate."

Asadar este corecta din punct de vedere profesional practica unor instante care procedeaza intr-unul din modurile:
a) la grefa nu se primeste cererea pentru ca petentul nu a indicat adresa Statului
b) instanta introduce statul prin Directia judeteana a Finantelor Publice
c) instanta introduce Statul prin Ministerul Finantelor
d) instanta introduce Statul prin alta autoritate sau institutie publica, desi numele acesteia nu a fost mentionat in nicio cerere

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile primite
Adrian
Art. 25 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice, abrogat incepand cu data intrarii in vigoare a Codului civil.

Art. 25
(1) Statul este persoana juridica in raporturile in care participa nemijlocit, in nume propriu, ca subiect de drepturi si obligatii.
(2) El participa in astfel de raporturi prin Ministerul Finantelor, afara de cazurile in care legea stabileste anume alte organe in acest scop.
suflete.unite a scris:

Multumesc frumos.
Este vorba de o cauza care se judeca insa dupa vechiul cod civil.
Dupa noile reguli este clar, dar dupa cele vechi?

Si daca raportul juridic dedus judecatii (nu cauza!) s-a nascut anterior intrarii in vigoare a noului Cod civil, de ce considerati ca prevederile de natura procedurala ale noului cod, referitoare la citare, respectiv cele mentionate (art.223 C.civ.) nu sunt aplicabile?!? Mai vedeti dvs. si Legea nr.7/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil si veti intelege mai bine cum este cu aplicarea prevederilor noului Cod civil.
Inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil , vedeti art.25 din Decretul nr.31/1954 care are o reglementare asemanatoare ...

p.s.
Este vorba despre Legea nr.71/2011 si nu despre Legea nr.7/2011 ... :)

freeelis a scris:


p.s.
Este vorba despre Legea nr.71/2011 si nu despre Legea nr.7/2011 ... :)


Intr-adevar. Numai eroare de tastare. :)
Acum suntem edificati. Nu stiam despre art.25 din Decretul nr.31/1954.
Intr-adevar forumul functioneaza cu profesionalism. Multumim.

Alte discuții în legătură

Declararea judecatoreasca a mortii vs. declararea disparitiei Andrei Koszti Andrei Koszti Avand in vedere dispozitiile noului Cod civil cu privire la Declararea judecatoreasca a mortii - art.49 si urmat., unde se face vorbire de \"[i]in cazul in ... (vezi toată discuția)
Cine reprezinta statul roman? angella angella Intr-o cauza a fost chemat in judecata Statul Roman prin Dir. Gen a Finantelor Publice. A formulat intampinare in care a invocat lipsa calitatii procesuale ... (vezi toată discuția)
Solicitare daune morale alina_vi alina_vi O persoana juridica poate formula actiune in raspundere civila delictuala si sa solicite daune morale? (vezi toată discuția)