avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... daune morale pentru insulta si calomnie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

daune morale pentru insulta si calomnie

Buna dimineata!

Bunica mea, intr-un exces de furie, a adresat cuvinte injurioase la adresa unui vecin, care trecea c-un tractor de dimensiuni mici , incarcat cu lemne pe care le transporta ''taras'' prin fata locuintei, dupa ce in nenumarate randuri, curtea a fost inundata, desi prejudiciile nu sunt considerabile, fapta intamplandu-se pe la sfarsitul lunii iunie. Acesta , transportand lemnele taras, a distrus oarecum santul pentru protectie impotriva apei . In plus, l-a numit hot pentru ca acesta nu are titlu de proprietate asupra terenului de unde a ridicat lemnele, fapt ce poate fi dovedit. In aceasta disputa a intervenit bunicul meu, caruia i-a venit rau cand a constatat ca reclamantul nu cedeaza ,intretinand incontinuu cearta.Pe acest fond, bunica l-a numit hot, adresandu-i injurii.
In citatia primita, reclamantul o numeste pe bunica ''o simpla vacara si porcara''.
Intrebarea este: poate fi folosita aceasta citatie drept inscris pentru justificarea unei insulte?! Acest vecin se apara spunand ca e drum public . Nu se poate invoca abuzul de drept, reclamantul intelegand gresit exercitarea dreptului de-a conduce pe drumurile publice?!
In final, acesta solicita daune-n valoare de 4000 de lei.
Primul termen este pe 24 octombrie.
Cum se poate apara bunica mea si ce sanse are reclamantul de-a obtine daunele solicitate?!
Astept raspuns.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: elenadiana , utilizator 16:11, 26 Octombrie 2011
in functie de ce dovezi are, poate cere daune materiale si morale.
greu se poate apara bunica,pentru ca tractoristul se afla pe drum si ia nu stia daca lemnul este sau nu furat.
In primul rand, reclamantul a gresit numind-o pe bunica dvs. "o simpla vacara si porcara"... Al doilea rand, despre citatie faceti vorbire:la instanta de judecata in civil sau o citatie care se poate referi la un dosar de cercetare penale prin care bunica este invitata sa dea o declaratie cu privire la acuzele pe care i le-a adus reclamantului.
Din cate se stie insulta si calomnia nu mai sunt incriminate de codul penal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Astfel incat nu vor avea nici un temei legal pe ce sa se sprijine in penal.
elenadiana, in final ce ai dorit... sa stii? Sa cred ca tu esti "bunicuta" despre care inventai o poveste?
N-am nicio intentie sa vin aici cu povesti. Bunica exista, fapta de asemenea.
in principiu, m-ar interesa daca instanta ar putea respinge actiunea pe abuz de drept ?!

Alte discuții în legătură

Povestea creionului ContSters122354 ContSters122354 Copilul isi privea bunicul scriind o scrisoare. La un moment dat, intreba: - Scrii o poveste care ni s-a intamplat noua? Sau poate e o poveste despre ... (vezi toată discuția)
Hãrþuire continuã pe internet Dragomara Dragomara De câteva luni bune sunt subiectul unor hărţuieli continue (injurii etc.) pe un site pe care-l frecventez de ani, şi pentru care plătesc, evident. Cu ... (vezi toată discuția)
Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt Narcisa_ Narcisa_ Conform art. 231 alin. 2 CPP cu privire la furt exista si impacarea. În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) ... (vezi toată discuția)