avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ-FIRMA-STUDIU DE CAZ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ-FIRMA-STUDIU DE CAZ

Buna seara,

Studiu de caz: doi soti divorteaza, sotul este asociat unic la o firma cu profil zootehnic si agricol. Profesia sa este de medic veterinar. Societatea a fost infiintata in timpul casatoriei. Sotia a avut un venit constant si neintrerupt pe toata perioada casniciei, sotul a avut perioade in care nu a avut venit sau venitul a fost mai mic decat al sotiei.

Societatea detine o ferma de animale, utilaje, terenuri agricole, automobile etc.

Intrebare: Bunurile detinute de societate pot constitui obiectul partajului?

Multumesc!
Sper ca doamna are un avocat, caci are nevoie!
Pentru astfel de situatii, trebuie demonstrat ca acea firma nu avea resursele financiare de a achizitiona acele bunuri...
Astfel, chiar daca bunurile nu se impart, sotia poate avea un drept de creanta in ceea ce priveste acele bunuri, demonstrand ca a contribuit la achizitionarea lor!
Cu parintii lui, la fel!
E o lupta lunga si grea, nu se poate garanta obtinerea unei parti considerabile din ele, dar depinde de cat crede doamna ca merita luptat.
Depinde de: cum s-au platit bunurile, cum s-au introdus ele in contabilitatea firmei, exista transferuri bancare pentru plata preturilor, parintii lui aveau eventual resurse sa achizitioneze acele bunuri etc.
Asta inseamna ca ea, ca si "creditor" al parintilor(poate sa sustina ca banii pentru acele bunuri au provenit de la ei ca soti) poate cere inapoi banii aceia, similar cu firma...

Daca nu s-a demarat divortul, ar fi bine sa-si faca niste probe...
Oricum, depinde si de data achizionarii acelor bunuri, dreptul de creanta se prescrie in 3 ani!!! E posibil sa fi fost intrerupt, e posibil sa nu fi fost intrerupt/suspendat termenul. :( Dupa caz, intre soti probabil ca e ok, cu bunurile parintilor insa...

De aceea, e bine sa se prezinte cu toate aceste informatii detaliate la un avocat, sa o consilieze si sa-i spuna unde mai are sanse si unde nu. Macar sa-si evalueze sansele si sa stie daca se "inhama" la un partaj de proportii sau nu. :stunned:
Multumesc fffffff mult pentru raspus! Acum m-am lamurit. Este, intr-adevar, un proces complicat, alambicat si, din nefericire cu sanse mici de final fericit.....

Sfatul meu pentru sotii este sa caste bine ochii!!!! Legile romanesti nu le sunt favorabile in caz de divort si partaj...Asa ca trebuie sa se asigure temeinic din timpul casatoriei! Deasemenea, sa se informeze corect asupra legislatiei in materie!


Va multumesc inca odata,

Pukka
De aceea exista avocatii.
Este indicat sa cunosti din timp efectele juridice si nu de abia in momentul aparitiei unui litigiu intre soti.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre partaj mihnea98 mihnea98 Buna ziua! Am si eu o intrebare: fratele meu este in proces de divort cu sotia lui. Au avut o casnicie de 15 ani, au 2 copii minori si o casa care a fost ... (vezi toată discuția)
Divort dupa 6 luni si partaj saaa saaa Buna ziua, Am si eu o mica problema poate ma ajuta cineva. Sunt casatorit de aproximativ 6 luni si din motive ce nu as dori sa le dezbat aici doresc sa ... (vezi toată discuția)
Partaj dividende smoothie smoothie Va rog sa ma lamuriti in cateva probleme legate de procedura de partaj de dupa divort. 1. sotul este asociat unic la societate infiintata inainte de ... (vezi toată discuția)