avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere?

Buna ziua. Am o problema si doresc sa stiu daca am vre-un castig de cauza sau nu. Eu am fost casatorita cu sa spunem X, care are o sora Y si care ne-a dat masina de tot cu conditia sa o platim in trei ani. La un moment dat, dupa ce am platit 4000 de euro din 7000, afland ca suntem pe punctul de a ne despartii ne-a luat pur si simplu masin si nici banii nu i-am mai vazut - asta drept razbunare ce reiese dintr-un email dat de ea. Mentionez ca din pacate (greseala mea) nu am facut nici un act in privinta intelegerii noastre atata doar ca toate cunostintele noastre stiau despre acest lucru avand in vedere ca timp de 3 ani eu am circulat cu aceea masina.
Oare exista sansa ca eu si fostul meu sot sa ne recuperam banii sau masina? Stiu ca teoretic dreptatea primeaza dar ne avand probe scrise decat un email in care spune ca "in cateva zile va iau masina" si ca daca nu i-o dam se duce la Politie.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sarperosu , utilizator 09:48, 9 Mai 2012
cum a luat masin?fara ca voi sa stiti?
daca a luato asa,este furt.

daca a luato cu forta,e talharie.

ar trebui sa va angajati un avocat.aveti sanse mari de castig,mai ales daca aveti martori care sa fi vazut cand iati dat bani,sau cand ati facut intelegerea
Bună ziua.

În primul rând, câtă vreme mașina a fost în posesia dumneavoastră și a soțului, fără însă a o fi cumpărat legal, deci fără ca dumneavoastră să aveți calitatea de proprietari, sora soțului dumneavoastră, din punct de vedere formal, putea să și-o ia. Pe de altă parte, depinde de modul cum a luat-o. respectiv, unde era mașina în acel moment? Cu atât mai mult, acel mail nu vă ajută, fiindcă ea poate motiva că v-a dat-o împrumut.
Personal, apreciez că vă va fi greu să dovediți în instanță cele pe care le susțineți, fiindcă probatoriul pe care îl veți propune se va rezuma la martori și interogatoriu, ori niciuna dintre aceste probe nu vă va ajuta prea mult (presupun că și ea va avea martori).
Vă doresc să vă înțelegeți pe cale amiabilă, iar dacă alegeți varianta unui litigiu, mult succes!
Masina a luat-o din curtea in care locuim iar actele si cheile i le-a dat sotul meu el fiind foarte fricos si nu a vrut sa aiba probleme cu politia. Ea a amenintat ca vine cu politia. Stiu ca legal e masina ei si eu nu mai am cum dovedii ca i-am dat bani pt ca persoana care a vazut a decedat. Greseala mea ca nu a m facut nici un act.Cale amiabila nu se poate, iar in instanta se pare ca nu prea am cum dovedii decat cu martori care stiu sigur ca ea ne-a dat masina de tot si ca aveam un termen sa o platim si ca deja ii platisem destul de mult.
Asta e se pare ca am pierdut.
IDinu a scris:

Bună ziua.

În primul rând, câtă vreme mașina a fost în posesia dumneavoastră și a soțului, fără însă a o fi cumpărat legal, deci fără ca dumneavoastră să aveți calitatea de proprietari, sora soțului dumneavoastră, din punct de vedere formal, putea să și-o ia. Pe de altă parte, depinde de modul cum a luat-o. respectiv, unde era mașina în acel moment? Cu atât mai mult, acel mail nu vă ajută, fiindcă ea poate motiva că v-a dat-o împrumut.
Personal, apreciez că vă va fi greu să dovediți în instanță cele pe care le susțineți, fiindcă probatoriul pe care îl veți propune se va rezuma la martori și interogatoriu, ori niciuna dintre aceste probe nu vă va ajuta prea mult (presupun că și ea va avea martori).
Vă doresc să vă înțelegeți pe cale amiabilă, iar dacă alegeți varianta unui litigiu, mult succes!

cred ca ati facut dreptul la spiru haret.
@sarperosu,angajati avocat,pentru ca aveti sanse mari.nu ati pierdut nimic.poate fi vorba si de inselaciune.dar daca va multimiti cu gandul ca ati pierdut,felicitari.am si eu o masina,si as dao tot asa,nu stiti un...cumparator?

Abuz de incredere nu pare a fi, la prima vedere este chiar un furt. Pt savarsirea infractiunii de furt sau chiar de abuz de incredere dvs. nu trebuia sa fiti proprietarul masinii ci masina putea, la fel de bine, sa se afle numai in posesia sau detentia dvs, bineinteles legala.
Asadar, in momentul in care sora sotului, a luat masina, aceasta se se afla in posesia dvs, iar calitatea sa de proprietar nu o scuteste de raspunderea penala, in consecinta se intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt.
Consier ca puteti merge mai intai pe latura penala, formuland o plangere pt furt, iar faptul ca ati condus masina timp de 3 ani, fara interventia surorii poate duce la simpla concluzie ca aceasta v-a dat masina de bunavoie, dar a luat-o contrar vointei dvs.
Daca doriti numai recuperarea pagubei, atunci mergeti pe latura civila.

Alte discuții în legătură

Furt masina Nappa Nappa Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu o problema: un cunoscut de-al meu mi-a imprumutat suma de 300 de ron urmand sa-i dau inapoi.el a venit in camera mea ... (vezi toată discuția)
Abuz - deposedare de masina cumparata cu chitanta de mana alina_gorgan alina_gorgan Buna ziua. As vrea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Am cumparat o masina de la o cunostinta ,fara acte, doar o hartie de mana pe care o are doar ... (vezi toată discuția)
Vanzare masina zeciualex zeciualex am vandut masina in timpul divortului iar fosta sotie mi-a facut reclamatie ca nu i-as fi dat partea ei de bani din vanzare acuzandu-ma de furt in familie.ce ... (vezi toată discuția)