avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contractul de asigurare sociala este obligatoriu pt ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contractul de asigurare sociala este obligatoriu pt asociatii unici?

Buna ziua,
Un asociat unic a incheiat un contract de asigurare sociala cu Casa de pensii urmand sa achitate obligatiile stabilite prin contract.La un moment dat a fost in imposibilitate de plata si au ramas neachitate cateva luni inainte de a se angaja ca salariat in propria firma.Pentru lunile ramase Casa de pensii a calculat o suma imensa ca fiind dobanzi si penalitati de intarziere si refuza sa completeza cartea de munca pt. perioada pt.care s-au achitat contributiile.Cand am mers sa vedem despre ce este vorba ne-au spus ca era obligat sa plateasca si acele luni deoarece ... si ne-au citat din lege:"Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
Am facut precizarea ca societatea nu a avut profit, asociatul unic nu a incasat dividende deci nu a realizat venit brut pe an calendaristic... dar nu am avut cu cine discuta.
Avem dreptate noi sau suntem obligati sa platim chiar daca in acele luni asociatul unic nu a realizat nici un fel de venit brut?
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Nicoleta Silvia Hulpus , Consilier juridic 12:45, 17 Octombrie 2011
odata ce inchei un contract, nu e normal sa-ti respecti obligatiile nascute din el? eu spun ca da.
ati instiintat >imediat< casa de pensii de "imposibilitatea" in care va aflati...?!
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2011
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii cas si cass ca si pfa? casandralin casandralin Pana in luna Noiembrie am avut contributiile la CAS si CASS platite de angajator ( aveam contract pe perioada nedeterminata) eu fiind si PFA. Incepand cu ... (vezi toată discuția)
Angajare asociat unic pe firma lui suciugeorgeta suciugeorgeta As dori sa stiu daca un asociat unic poate fi angajat in propria firma. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contract asigurat cu casa de pensii la 1 leu ContSters109653 ContSters109653 Va rog sa-mi detalii , baza legala , conform careia , ca PFA , pot sa fiu sau nu asigurata in sistemul public de asigurari sociale PENSII . In anul 2006( nov) ... (vezi toată discuția)