1. Mai intai se face plangere la procurorul ierarhic superior, conform art. 278 C.p.p.
2. Dupa respingerea plangerii facute conform 278 se poate poate depune plangere la instanta conform art. 278 indice1
Plangere conform punctului 278 CPP
DOMNULE PRIM - PROCUROR,
Subsemnatul __________, parte civila in dosarul nr. _____________ al Parchetului de pe langa Judecatoria _________, formulez prezenta
PLANGERE
impotriva Rezolutiei de Scoatere de sub Urmarire Penala a invinuitului ________________ emisa de ___________________, rezolutie pe care o consider nelegala si prin care mi s-au incalcat dreptul la aparare, dreptul la un proces echitabil si la repararea pagubelor suferite.
Astfel, prin Rezolutia ______________
Rezolutia de Scoatere de sub Urmarire Penala a invinuitului ________________ este nelegala pentru urmatoarele motive:
Organele de urmarire penala au incalcat prevederile art. 2 - 4 din Codul de procedura penala, nemanifestand un rol activ pentru aflarea adevarului, nerespectand oficialitatea procesului penal
Astfel, ___________________________
Asadar, organele de urmarire penala, nu numai ca nu au respectat oficialitatea procesului penal stipulata de art. 2 alin. 2 din C. pr. pen. dar au refuzat chiar si probe solicitate.
Expertul desemnat de organul judiciar (si pe care se bazeaza solutia data intregului dosar) nu a raspuns sub nicio forma la obiectiunile formulate ______________
Raportul de expertiza intocmit (si pe care se bazeaza solutia data intregului dosar) este lovit de nulitate deoarece acest raport nu descrie obiectiile sau explicatiile partilor precum si analiza acestor obiectii, astfel cum impune art. 123 lit. b din C.pr. penala.
Organele de urmarire penala au incalcat disp. art. 62 C.pr.pen., nelamurind cauza sub toate aspectele sale pe baza de probe si mi-au incalcat dreptul fundamental la aparare prevazut printre altele si in art. 6 C. pr. pen. care in alin. 6 stipuleaza ca in cursul procesului penal, organele judiciare sunt obligate sa asigure părţilor deplina exercitare a drepturilor procesuale în condiţiile prevăzute de lege şi sa administreze probele necesare în apărare.
Astfel,_______________________________
Rezolutia de Scoatere de sub Urmarire Penala a invinuitului ___________________ emisa de _)_______________________ in dosarul dosarul nr. ____________________ cuprine o grava eroare judiciara deoarece aceasta arata in motivare ca ______________________
Dovada ca masura sau actul atacat mi-au adus o vatamare a intereselor mele legitime, inteleg s-o fac cu urmatoarele probe: copia obiectiunilor la raportul de expertiza ____________, cererea de probatiuni neluata in seama, dovada primirii raportului de expertiza dupa emiterea Rezolutiei de S.U.P. si alte probe pe care le voi considera utile.
Data
Semnatura
Domnului Prim Procuror al ________
Cata vreme criticati legalitatea si temeinicia ordonantei , chiar si sub aspectul aplicarii unei sanctiuni administrativa , in temeiul art.91 din Codul Penal , in termen de 20 de zile de la comunicarea ordonantei de scoatere din urmarire va puteti adresa , cu o plangere , procurorului ierarhic superior.
Daca nici raspunsul acestuia nu e unul favorabil , numai instanta de judecata (judecatoria competenta a solutia respectiva cauza , in fond ) se va pronunta asupra respectarii dispozitiile legislative , cu privire la ordonanta mentionata de dumneavoastra.(respectand tot un termenul de 20 de zile de la comunicarea solutiei )