avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca nu pot intra in CIC as putea beneficia macar de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca nu pot intra in CIC as putea beneficia macar de somaj??

Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: momentan sunt insarcinata si la data nasterii voi avea 10 luni cotizate, deci conform legii nu pot intra in CIC, iar sotului meu nu ii convine pt ca salariul pe care il ia depaseste indemnizatia. ideea este ca dupa concediul postnatal as vrea sa renunt la serviciu pt a sta cu copilul si nu pot face acest lucru decat dandu-mi demisia. la momentul demisiei as avea 12 luni cotizate, as putea beneficia de somaj? in cazul in care nu pot din cauza demisiei, daca fac o angajare pt inca o luna cu contract pe perioada determinata cu o norma de 2 sau 4 ore pe zi ar merge? va rog dati-mi un sfat pt ca am mare nevoie de el. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 17 Septembrie 2008
Daca va dati demisia nu puteti fi trecuta in somaj, iar daca intrerupeti activitatea nu aveti continuitatea necesara chiar daca lucrati la alta societate. Cel mai bine ar fi ca dupa concediul pentru sarcina si lauzie, care constituie vechime in munca sa continuati daca este necesar activitatea pentru a complini perioada completa care va da dreptul la concediul pentru crewsterea copilului.
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa aveti lucrate 12 luni (perioada cumulata din intermitente) in ultimele 24 de luni.
Puteti intra in somaj si sa primiti indemnizatie daca va inceteaza contractul individual de munca din motive neimputabile dvs.
Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
Cazul la care v-ati referit dvs. (incetare CIM pe perioada determinata), este specificat mai sus (art.56, lit.j) din Codul muncii).
Deci, se poate, chiar daca lucrati 2 sau 4 ore pe zi, cu conditia ca in ultimele 24 de luni sa aveti lucrate 12 luni cu 8 ore pe zi (sau daca unele sunt cu 4 ore trebuie perioada dubla).
nu mai inteleg nimic... adica din cate stiu eu (va rog sa ma corectati daca gresesc) legea spune ca trebuie sa am 12 luni consecutive cotizate pana la nastere, deci nu in ultimele 24 de luni. de asemenea, nu pot sa continui sa lucrez pana la implinirea celor 12 luni si apoi sa intru in CIC pt ca legea spune ca pana in momentul nasterii trebuie 12 luni, cele lucrate dupa aceea nu se iau in considerare. iar cu angajarea de dupa demisie ma gandeam sa o fac in timp ce sunt in preaviz(la o norma de 2 ore pe zi ar merge), astfel sa am continuitate.

Astept si alte pareri, va multumesc
Ati intrat pe forum inainte de a citi raspunsul meu care va confirma parerea dvs.

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj daca in ianuarie 2010 am avut concediu de odihna? preda ioana preda ioana buna seara....pe 24 februarie imi expira contractul de colaborare la firma la care lucrez momentan....mi-am intrebat seful daca am dreptul la somaj???dansul ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea primirii imdemnizatiei de somaj alinacp alinacp Am fost concediata de la vechiul loc de munca pe baza art. 65 din Codul Muncii si am primit somaj pentru o perioada de de 3 luni. Ulterior mi-am gasit un nou ... (vezi toată discuția)
Criterii pentru somaj miha28 miha28 am fost in concediu de cresterea copilului timp de 2 ani....am venit la acelasi loc de munca in concediu fara plata 6 luni...dupa care cu contract de munca de ... (vezi toată discuția)