avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune oblica sau in constatare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune oblica sau in constatare?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. Speta e urmatoarea:

- debitorul nu are venituri sau alte bunuri urmaribile. Tot ce se presupune ca "are" e apartamentul in care locuieste dar care a avut ca proprietari pe parintii acestuia, in prezent decedati. Succesiunea nu e dezbatuta cf. unui raspuns primit de la Cam. Not. Publici, singurul mostenitor al acestora fiind debitorul care nu a acceptat expres mostenirea dar nici nu a declarat ca renunta.

Intrebari:

- pot introduce o actiune prin care solicit instantei sa se constate ca acesta (debitorul meu) a acceptat tacit mostenirea? Probez acest fapt cu acte: plata impozit, etc. Temeiul de drept e art. 111 CPC? Sunt incidente noile sau vechile prevederi ale Codului Civil? Precizez ca parintii debitorului au decedat in urma cu cel putin un an (nu am prea multe informatii ref. la acest fapt).
- sau sa urmez calea unei actiuni oblice si sa accept mostenirea in limita indestularii creantei mele?

Multumesc frumos!
oricare din cele doua variante sunt valabile. Eu as inclina spre ultima
Obiectul actiunii oblice priveste raporturi juridice nascute anterior datei de 1 octombrie 2011 astfel incit se aplica vechile prevederi ale codului civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii pe pers. fizica la acceptarea unei mosteniri bogdantanasiu bogdantanasiu Buna ziua! Neavand prea multe cunostinte in domeniul juridic, am decis sa ma inregistrez in aceasta comunitate, urmand sa va adresez o intrebare care ma ... (vezi toată discuția)
Executare silita - acceptarea mostenirii de catre creditori crystyn71 crystyn71 Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 ... (vezi toată discuția)
Executare silita, debitor mostenitor, succesiune nedezbatuta Bara62 Bara62 Am un credit de nevoi personale negarantat. Am primit documentele de executare silita de 26 000 Ron de la un executor judecatoresc din Cluj. .Casa este pe ... (vezi toată discuția)