avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incsrierea chiriasului in cartea funciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incsrierea chiriasului in cartea funciar

Am revenit cu o nelamurire:
dupa decesul mamei mi-a ramas un contract de inchiriere intre mama mea si o firma, contractul este pe 8 ani, incheiat la notar.
Mi-a spus un avocat la care am fost, ca daca chriasul nu a fost trecut de la inceputul contractului in cartea funciara a imobilului care ii este inchiriat, dupa 5 ani de derulare a contractului, acesta poate fi atacat in justitie si pot cere eliberarea spatiului fara a mai fi nevoit sa-i platesc chiriasului despagubiri ptr. investitiile aduse.
Asta nu inteleg: adica clauzele contractuale pica dupa 5 ani, chiar daca contractul este pe 8 ani, daca nu l-am inregistrat in cartea imobilului??
Ce puteti sa-mi spuneti?
multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:59, 18 Septembrie 2008
În opinia mea, notarea contractului de închiriere în cartea funciară (în temeiul prevederilor Legii 7/1966) are doar efect de opozabilitate faţă de terţi.

Dumneavostară, în calitate de dobînditor al imobilului prin succesiune, ca moştenitor legal, nu aveţi calitatea de terţ faţă de actele încheiate de mama dumneavoastră, fiind ţinut să le respectaţi aşa cum avea ea obligaţia să le respecte. Dumneavoastră puteţi ataca doar acele acte ale mamei dumneavoastră care ar aduce atingere rezervei succesorale (donaţii făcute în timpul vieţii sau liberalităţi făcute prin testament).

Liviu S.Bordaş

sa inteleg ca ceea ce mi s-a spus de avocat nu este valabil???
vreau o parere legata exact de ceea ce am cerut mai sus.
Desfiinţarea contractului de închiriere pentru cazul înstrăinării lucrului închiriat se produce, potrivit art.1441 C.civil, numai în cazul înstrăinării prin vînzare şi numai în condiţiile acolo prevăzute (lipsa datei certe sau a formei autentice a contractului de închiriere).

Dumneavoastră aţi dobîndit imobilul în calitate de continuator al personalităţii mamei dumneavoastră. În aceste condiţii aveţi aceleaşi obligaţii faţă de contractele încheiate de mama dumneavoastră ca şi ea însăşi. Nu aveţi calitatea de terţă persoană care să poată invoca inopozabilitatea actelor fără dată certă sau fără îndeplinirea formelor de publicitate. Cu alte cuvinte, va trebui să respectaţi acel contract ca şi cum l-aţi fi încheiat dumneavoastră.

Exact asta spuneam mai sus. Că nu puteţi să vă prevalaţi de lipsa publicităţii contractului de închiriere. Trebuie să-l respectaţi.

Liviu S.Bordaş

raspunsurile colegului nostru sunt pertinente si destul de clare, dar aveti o problema.
Informatiile pe care le-ati dat sunt inexacte / ambiguue.
O data faceti referire la cartea funciara si apoi la cartea imobilului.
La care din ele va referiti? Este o mare diferenta.
este vorba despre cartea funciara.
eu nu cunosc prea multe in acest domeniu, iar la avocatii unde am apelat, mai mult am platit onorarii decat sa aflu ce nu stiam
deci nu pot sa-l dau afara deoarece pica teoria pe care mi-a spus-o dl. avocat X...??

Alte discuții în legătură

Ipoteca claudiu96 claudiu96 Tatal meu a cumparat un apartament confort I cu 2 camere, intr-un cartier marginas din oras. In 15 .06.2008 s-a prezentat la notar pentru a incheia ... (vezi toată discuția)
Transfer act de intretinere radin radin buna ziua . problema mea in 2004 am facut contract de intretinere cu parintii mei cu drept de uzufruct viager. mama mea a decedat in 2006 iar eu mi-am ... (vezi toată discuția)
Mostenire MARISSA7 MARISSA7 Suntem doi frati.Parintii nostri au decedat in urma cu 12. In timpul vietii mama noastra era proprietara unui apartament.50% din proprietatea acestui aprtament ... (vezi toată discuția)