avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare contractuala!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare contractuala!

Buna Ziua,

Intampin urmatoarea situatie:

Sunt angajat intr-o companie multinationala de peste 3 ani, pe un post de executie.
In ultima perioada am inceput sa devin, pentru anumite persoane, cam incomod...din punct de vedere profesional nu mi se poate reprosa mare lucru, deci cam greu sa fiu fugarit pentru greseli profesionale.
In ultima perioada au inceput sa ma intrebe daca nu mi-ar place sa fac si altceva si mi s-a explicat ca au in vedere anumite chestii si ca imi vor face o propunere.

Intrebarea mea e urmatoarea :

- daca mi se ofera un post nou in cadrul companiei si il accept automat v-a exista si o modificare de contract, un act aditional, nu ?
- acest act aditional o sa vina si cu o perioada de proba de 30 sau 90 zile in functie de incadrare...ceea ce inseamna ca in cele 30/90 zile pot sa nu ''corespund'' si se poate incheia relatia de munca/contractul, coresct ?
- ce pot sa fac ca sa evit o astfel de capcana dar in acelasi timp nici sa nu fiu nevoit sa refuz categoric noul post ?

Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 20 Octombrie 2011
1. Da, se produce modificarea contractului individual de munca printr-un act aditional.
2. Nu, pentru ca pe durata unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba (art. 32/1 din Codul muncii) si, in plus, perioada de proba se poate stabili la incheierea contractului individual de munca (art. 31/1 din Codul muncii).
3. Vazand cele de mai sus, ramane sa analizati daca inca mai considerati ca pot exista si alte posibile capcane.
Arel a scris:

1. Da, se produce modificarea contractului individual de munca printr-un act aditional.
2. Nu, pentru ca pe durata unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba (art. 32/1 din Codul muncii) si, in plus, perioada de proba se poate stabili la incheierea contractului individual de munca (art. 31/1 din Codul muncii).
3. Vazand cele de mai sus, ramane sa analizati daca inca mai considerati ca pot exista si alte posibile capcane.

In codul muncii exista exceptii, nu se pot aplica ???

ART. 32
(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Normal ca urmeaza sa constatati daca vi se va propune o pozitie pentru care ar putea fi aplicabila exceptia. Veti avea in fata un act aditional, unde se pot face mentiuni inclusiv la o eventuala aplicare a exceptiei referitoare la o noua perioada de proba.
Arel a scris:

Normal ca urmeaza sa constatati daca vi se va propune o pozitie pentru care ar putea fi aplicabila exceptia. Veti avea in fata un act aditional, unde se pot face mentiuni inclusiv la o eventuala aplicare a exceptiei referitoare la o noua perioada de proba.

Raspunsurile dumneavoastra se bat cap in cap si mai mult ma baga in ceata !!!

Ati inteles ce am intrebat eu ???
Puteti sa-mi oferiti un raspuns coerent din care sa inteleg si eu ceva ???

Multumesc!
Alexander15 a scris:

Buna Ziua,

Intampin urmatoarea situatie:

Sunt angajat intr-o companie multinationala de peste 3 ani, pe un post de executie.
In ultima perioada am inceput sa devin, pentru anumite persoane, cam incomod...din punct de vedere profesional nu mi se poate reprosa mare lucru, deci cam greu sa fiu fugarit pentru greseli profesionale.
In ultima perioada au inceput sa ma intrebe daca nu mi-ar place sa fac si altceva si mi s-a explicat ca au in vedere anumite chestii si ca imi vor face o propunere.

Intrebarea mea e urmatoarea :

- daca mi se ofera un post nou in cadrul companiei si il accept automat v-a exista si o modificare de contract, un act aditional, nu ?
- acest act aditional o sa vina si cu o perioada de proba de 30 sau 90 zile in functie de incadrare...ceea ce inseamna ca in cele 30/90 zile pot sa nu ''corespund'' si se poate incheia relatia de munca/contractul, coresct ?
- ce pot sa fac ca sa evit o astfel de capcana dar in acelasi timp nici sa nu fiu nevoit sa refuz categoric noul post ?

Multumesc pentru ajutor!

1. Daca acceptati noul post , in acest caz va trebui sa se incheie un act aditional la c.i.m. de modificarea functiei

2. Art.32 alin.2 C.mun. este reglementat de o norma dispozitiva ...asadar, angajatorul nu este obligat sa va stabileasca o noua perioada de proba pentru functia pe care o veti ocupa.

3. Daca va stabili o noua perioada de proba, atunci va exista posibilitatea incetarii raportului de munca in baza art.31 alin.3 C.mun.

4. Ca sa evitati o astfel de incetarea a c.i.m., ar trebui sa nu se stabiliseasca o noua perioada de proba ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare perioada contract anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : vreau sa modific perioada unui cim din determinta ( a avut perioada de proba de 5 zile) pe 3 ... (vezi toată discuția)
Demisie sau notificare de incetarea contractului? daniel_a daniel_a Buna ziua, Doresc sa va prezint urmatoarea situatie. O persoana apropiata lucreaza de 3 ani la o companie privata, la inceputul lunii trecute a schimbat ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba catalina77 catalina77 Buna ziua. As dori sa-mi raspundeti si mie la o intrebare, daca se poate: in cazul in care o persoana a trecut de pe un post anagajata pe perioada determinata ... (vezi toată discuția)