Avem un apartament subventionat de CEC prin care cec-ul mi-a comunicat ca apartamentul nu poate fi achitat integral decat cu acordul ambilor soti. (adica este ipotecat la CEC- asta am inteles ca inseamna). Dupa noul cod civil sotul poate introduce procesul de partaj la acest apartament, chiar daca eu nu sunt de acord sa platim integral apartamentul? Am inteles ca se pot vinde si apartamentele ipotecate dupa noul cod civil!
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
In primul rand, eu cred ca nu ati inteles bine ce vi s-a comunicat de catre CEC. Cum sa nu poata fi achitat integral decat cu acordul ambilor soti? Este prima oara cand aud asa ceva.
In al doilea rand, ratele pe care le platiti catre CEC nu sunt pentru achitarea apartamentului, sunt pentru achitarea imprumutului pe care l-ati facut pentru plata pretului apartamentului.
Ceea ce inseamna ca apartamentul a fost achitat integral la data cand vanzatorul a primit pretul, cel mai probabil in aceeasi zi cand ati semnat contractul de vanzare-cumparare.
Prin uirmare, dvs. si viitorul dvs. fost sot detineti in comun un apartament (activul masei partajabile) si un credit la CEC (pasivul masei partajabile), care se vor imparti amandoua cu ocazia partajului.
In al treilea rand, partajul nu este sinonim cu vanzarea. In cazul partajului, dvs. sau fostul dvs. sot veti primi in delina proprietate apartamentul, cu obligatia de a-l despagubi pe celalalt prin plata unei sume de bani, numita sulta, egala ca valoare cu cota de proprietate a despagubitului.
Partajul se poate realiza si in conditiile in care apartamentul este ipotecat catre banca si chiar daca dvs. nu sunteti de acord.