buna ziua
ma numesc rus crina, muncesc la o firma care pana acum avea program normal de 8 ore. de 3 saptamani ne-au obligat sa stam 9 ore zilnic, neavand cu ce veni de la fabrica in oras am stat, dar s-au facut plangeri catre ITMau fost amendati, acum vor sa schimbe contractul d ela 8 ore la 9 ore si ne-au pus sa alegem un reprezentant, poate acel reprezentant sa semneze contractul de munca in numele tuturor?mentionez ca eu am semnat in iulie contractul de munca in care se specifica 8 ore si suplimentare daca sunt trebuie sa imi dea liber in urmatoarele 2 luni, suplimentare pe care nu le primim niciodata, ideea e ca nu vor sa ne dea mai multi bani , sa lucram mai mult, eu nu vreau 9 ore pot sa ma dea afara daca nu semnez?
Multumesc
O zi buna
In primul rand, un contract se modifica prin act aditional la contractul individual, semnat de ambele parti.
Nu poate semna un reprezentant al muncitorilor in locul angajatului.
In al doile rand, marirea numarului de ore lucrate de la 8 la 9 va duce la depasirea maxima admisa de lege a numarului de 40 de ore insumate pe saptamana, lucru interzis de codul muncii.
Art. 112 codul muncii
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
In legatura cu orele suplimentare, vedeti Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.