avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... parte civila in proces penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

parte civila in proces penal

Buna ziua!

Incep prin a-mi cere scuze pentru consultanta gratuita pe care v-o solicit in acest mesaj.
In data de 22 august, la orele 4 ale diminetii, am coborat din bloc, de la domiciliul mamei mele, cu intentia de a ma deplasa cu masina proprietate personala - inmatriculata de nici o luna - catre Bucuresti. Ajungand in fata blocului, nu mica mi-a fost mirarea cand in locul autoturismului nu am gasit decat o gramada de fiare. Masina fusese avariata total de un auto condus de "cetatean" de 21 ani cu alcoolemie de 0.62 in aerul expirat, nefiind posesor de permis de conducere (masina o "imprumutase" de la un prieten), si ' culmea' a mai si fugit de la locul accidentului.
Sunt constituita parte civila in procesul penal intentat inculpatului.
Am facut o plangere penala in care cer despagubirea daunelor materiale si morale. Dosarul nu a intrat inca in instanta deoarece n-a sosit rezultatul testului de alcoolemie.
Intrebarea mea ar fi urmatoarea: in cazul in care inculpatul nu are niciun venit cum imi pot recupera dauna si ce pedeapsa i se poate aplica in caz de neplata?
Cu asiguratorul ar fi alta poveste - am deschis dosar de dauna si astept dar, sigur de la RCA nu-mi voi recupera intreaga paguba.
In speranta ca mesajul meu nu v-a deranjat - termenii pe care i-am folosit cred ca sunt usor ingineresti- va multumesc anticipat pentru ajutor.

Cu respect,
Aida Ilda
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2008
aidailda, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:04, 28 Septembrie 2008
Autoturismul o "imprumutase" cu sau fara stiinta proprietarului?
A declarat ca fara stiinta proprietarului, dar numai D-zeu stie.
Trebuie introdusa in procesul penal si societatea de asigurare, care pe baza art. 26 din normele anexate ordinului nr. 8/2008 al CSA va suporta toate cheltuielile.
Mii de multumiri d-le Cioan si, daca-mi permiteti, va mai deranjez cu 2 intrebari.

Chemarea in instanta a asiguratorului, in procesul penal, o fac ca parte civila prin intermediul avocatului meu ( pe care deocamdata nu il am) sau se vor autosesiza pentru a-si recupera de la inculpat paguba produsa prin despagubirea pe care mi-o vor da si atunci eu solicit diferenta de dauna ?

Prin cererea de despagubire catre asigurator, facuta odata cu atasarea devizului de dauna care reprezinta cam 90% din valoarea de achizitie a masinii, am solicitat (conform indicatii secretara) despagubiri conform "evaluare asigurator"
Oare am facut o imprudenta?


Cu deosebita consideratie,
Aida Ilda
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2008
aidailda, utilizator


Dupa cate stiu, dar nu sunt sigur nefiind domeniul meu de preocupari, citarea asiguratorului se face din oficiu.
Din cate inteleg ati instiintat deja asiguratorul asupra daunei produse.
Ce intelegeti prin valoarea de achizitie a autoturismului? Valoarea de nou al unui autoturism identic cu cel avariat? Valoarea la data achizitionarii (daca este second hand)? Valoarea la data accidentului?
Se pare ca este vorba de o dauna totala. In acest caz cuantumul despagubirii se determina conform ordinului CSA
Numai bine va doresc:luck:

Alte discuții în legătură

Despagubire asigurari bahama400 bahama400 Am si eu cateva probleme de ridicat in ceea ce priveste acordarea despagubirilor pe o polita RCA. Despre ce e vorba... Am fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)
Asiguratorul tergiverseaza inchiderea dosarului de dauna minos_dan minos_dan In data de 07.04.2008 am deschis dosar de daune la SC ARDAF SA, deoarece cel vinovat in producerea accidentului avea RCA la aceasta firma. Am avut surpriza sa ... (vezi toată discuția)
Pagubit nemultumit de despagubirea oferita de rca -dauna totala Andi Ghimisi Andi Ghimisi Am produs o tamponare in urma careia am avariat un autoturim.Socitetatea de asigurari unde am RCA-ul,conform modelului de calcul specific (vechime,km la bord ... (vezi toată discuția)