avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... parte civila in proces penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

parte civila in proces penal

Buna ziua!

Incep prin a-mi cere scuze pentru consultanta gratuita pe care v-o solicit in acest mesaj.
In data de 22 august, la orele 4 ale diminetii, am coborat din bloc, de la domiciliul mamei mele, cu intentia de a ma deplasa cu masina proprietate personala - inmatriculata de nici o luna - catre Bucuresti. Ajungand in fata blocului, nu mica mi-a fost mirarea cand in locul autoturismului nu am gasit decat o gramada de fiare. Masina fusese avariata total de un auto condus de "cetatean" de 21 ani cu alcoolemie de 0.62 in aerul expirat, nefiind posesor de permis de conducere (masina o "imprumutase" de la un prieten), si ' culmea' a mai si fugit de la locul accidentului.
Sunt constituita parte civila in procesul penal intentat inculpatului.
Am facut o plangere penala in care cer despagubirea daunelor materiale si morale. Dosarul nu a intrat inca in instanta deoarece n-a sosit rezultatul testului de alcoolemie.
Intrebarea mea ar fi urmatoarea: in cazul in care inculpatul nu are niciun venit cum imi pot recupera dauna si ce pedeapsa i se poate aplica in caz de neplata?
Cu asiguratorul ar fi alta poveste - am deschis dosar de dauna si astept dar, sigur de la RCA nu-mi voi recupera intreaga paguba.
In speranta ca mesajul meu nu v-a deranjat - termenii pe care i-am folosit cred ca sunt usor ingineresti- va multumesc anticipat pentru ajutor.

Cu respect,
Aida Ilda
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2008
aidailda, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:04, 28 Septembrie 2008
Revin cu multumiri , d-le Cioan

Valoarea de achizitie (inclusiv toate cele necesare inscrierii) am considerat a fi valoarea pe care pot s-o probez cu acte in regula. Masina este (sau mai bine zis a fost) second hand, valoarea ridicandu-se undeva la 7000 EUR. Valoarea devizului de dauna este de 6500 EUR. Dupa calculele mele, conform ordin 113133/2006 CSA si a Anexei 1 la norme, valoarea despagubirilor RCA, in cazul daunei totale, ar cam trebui sa fie pe undeva pe la 4500EUR - sper sa fie corecta. In acest caz nu prea stiu cum as putea obtine diferenta...

Cu deosebita consideratie,
Aida Ilda
aidailda a scris:

Revin cu multumiri , d-le Cioan

Valoarea de achizitie (inclusiv toate cele necesare inscrierii) am considerat a fi valoarea pe care pot s-o probez cu acte in regula. Masina este (sau mai bine zis a fost) second hand, valoarea ridicandu-se undeva la 7000 EUR. Valoarea devizului de dauna este de 6500 EUR. Dupa calculele mele, conform ordin 113133/2006 CSA si a Anexei 1 la norme, valoarea despagubirilor RCA, in cazul daunei totale, ar cam trebui sa fie pe undeva pe la 4500EUR - sper sa fie corecta. In acest caz nu prea stiu cum as putea obtine diferenta...

Cu deosebita consideratie,
Aida Ilda

Evenimentul petrecandu-se in 22 august 2008 ordinul CSA nr. 113133/2006 nu mai este in vigoare. Acesta a fost inlocuit cu ordinul CSA nr. 8/2008. Dar diferenta dintre cele doua ordine este minora.

Daca valoarea reparatiei depaseste 75% din valoarea autoturismului la data accidentului se considera dauna totala. In acest caz valoarea despagubirii platita de catre asigurator este egala cu 75% din valoarea autoturismului la data accidentului.
Valoarea autoturismului se stabileste in functie de valoarea de nou a autoturismului (nu valoarea de achizitie), vechimea in exploatare si rulajul acestuia (daca este cunoscut).

Diferenta dintre valoarea reparatiei si suma platita de catre asigurator se poate recupera prin instanta de la persoana vinovata de producerea accidentului. Cred ca ar fi bine sa apelati la serviciile unui avocat specializat in asemenea spete si care sa prezinte judecatorului argumente in sensul acordarii unei despagubiri ce este egala cu valoarea devizului de reparatii. Exista argumente care limiteaza despagubirea la valoarea autoturismului la data accidentului. Solutia finala depinde de puterea de convingere a argumentelor invocate.

Va doresc succes si sa auzim de bine.
Multumesc din suflet d-le Cioan. Mi-ati fost de mare ajutor. Dac-ar fi toti oamenii ca Dvs....?

Cu respect,
Aida Ilda

Buna ziua!

Am o foarte mare dilema. Inculpatul vrea sa-mi dea o parte din bani si eu nu prea stiu cum sa-i iau. M-am gandit sa apelez la serviciile unui notar. E bine sau ar trebui sa-i iau cu martori iar actul notarial sa-l inchei in momentul in care primesc restul despagubirii?

Cu multumiri,
Aida Ilda

Parerea mea este sa nu primiti banii de la vinovatul de producerea accidentului. Optez pentru incasarea despagubirii de la societatea de asigurare.
Atentie la valoarea despagubirii.
Numai bine va doresc.
Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire asigurari bahama400 bahama400 Am si eu cateva probleme de ridicat in ceea ce priveste acordarea despagubirilor pe o polita RCA. Despre ce e vorba... Am fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)
Asiguratorul tergiverseaza inchiderea dosarului de dauna minos_dan minos_dan In data de 07.04.2008 am deschis dosar de daune la SC ARDAF SA, deoarece cel vinovat in producerea accidentului avea RCA la aceasta firma. Am avut surpriza sa ... (vezi toată discuția)
Pagubit nemultumit de despagubirea oferita de rca -dauna totala Andi Ghimisi Andi Ghimisi Am produs o tamponare in urma careia am avariat un autoturim.Socitetatea de asigurari unde am RCA-ul,conform modelului de calcul specific (vechime,km la bord ... (vezi toată discuția)