aidailda a scris:
Revin cu multumiri , d-le Cioan
Valoarea de achizitie (inclusiv toate cele necesare inscrierii) am considerat a fi valoarea pe care pot s-o probez cu acte in regula. Masina este (sau mai bine zis a fost) second hand, valoarea ridicandu-se undeva la 7000 EUR. Valoarea devizului de dauna este de 6500 EUR. Dupa calculele mele, conform ordin 113133/2006 CSA si a Anexei 1 la norme, valoarea despagubirilor RCA, in cazul daunei totale, ar cam trebui sa fie pe undeva pe la 4500EUR - sper sa fie corecta. In acest caz nu prea stiu cum as putea obtine diferenta...
Cu deosebita consideratie,
Aida Ilda
Evenimentul petrecandu-se in 22 august 2008 ordinul CSA nr. 113133/2006 nu mai este in vigoare. Acesta a fost inlocuit cu ordinul CSA nr. 8/2008. Dar diferenta dintre cele doua ordine este minora.
Daca valoarea reparatiei depaseste 75% din valoarea autoturismului la data accidentului se considera dauna totala. In acest caz valoarea despagubirii platita de catre asigurator este egala cu 75% din valoarea autoturismului la data accidentului.
Valoarea autoturismului se stabileste in functie de valoarea de nou a autoturismului (nu valoarea de achizitie), vechimea in exploatare si rulajul acestuia (daca este cunoscut).
Diferenta dintre valoarea reparatiei si suma platita de catre asigurator se poate recupera prin instanta de la persoana vinovata de producerea accidentului. Cred ca ar fi bine sa apelati la serviciile unui avocat specializat in asemenea spete si care sa prezinte judecatorului argumente in sensul acordarii unei despagubiri ce este egala cu valoarea devizului de reparatii. Exista argumente care limiteaza despagubirea la valoarea autoturismului la data accidentului. Solutia finala depinde de puterea de convingere a argumentelor invocate.
Va doresc succes si sa auzim de bine.