avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie notariala mincinoasa la vanzarea unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie notariala mincinoasa la vanzarea unui imobil

La 3 ani de la decesul unchiului, matusa mea a vandut apartamentul (contract v/c) cu acordul numai a unui singur copil. Mentionez ca din aceasta casatorie (a 2 a) au rezultat 2 copii. Pentru a vinde apartamentul sa prezentat la notar cu 2 martori ( o vecina si cumnata sa ) care au declarat pe proprie raspundere ca matusa mea are un singur copil si nu 2, asa cum este in realitate. Dupa vanzarea ap., copilul care si-a dat acordul a luat 85% din suma si a parasit tara, nefiind denuntat de rude la cerea matusii. Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1. care ar fi consecintele unui proces intentat de varul meu celor 2 martori mincinosi sau mamei sale? ; 2. ar putea obtine despagubiri materiale sau/si morale de pe urma acestui proces?. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:52, 19 Septembrie 2008
Daca formuleaza plingere penala pentru fals si uz de fals urmeaza sa se vada daca nu cumva a intervenit prescriptia raspunderii penale care antreneaza si imposibilitatea de a obtine despagubiri materiala si morale care in principiu pot fi cerute pe calea acestei plingeri penale. Oricum, daca s-a eliberat certificat de mostenitor si nu a fost mentionat in acxest act, are posibilitatea de a cere anulare lui in termen de 3 ani de la data la care a luat la cunostiinta de acest document.
Dacă fiul astfel înlăturat cu ocazia dezbaterii succesiunii poate dovedi că a acceptat în termen succesiunea (fie expres, fie tacit), poate justifica interesul de a cere (pe cale civilă) anularea certificatului de moştenitor, solicitînd totodată constatarea calităţii sale de moştenitor şi stabilirea cotei care i se cuvine din masa succesorală.
Fiind un terţ faţă de actul eliberat de notar, acest act face dovada, faţă de el, doar pînă la proba contrară.

În privinţa apartamentului, cred că este aplicabilă teoria moştenitorului aparent (actul de vînzare a fost cu titlu particular şi oneros, terţul dobînditor fiind de bună credinţă, existînd şi credinţa obştească, invincibilă, asupra calităţii de proprietar a vînzătorilor). Dacă instanţa reţine acest aspect, nu va desfiinţa actul de vînzare, reclamantul putînd să ceară obligarea moştenitorilor care au înstrăinat apartamentul la plata contravalorii cotei părţi care i se cuvine, calculată la valoarea bunului din data depunerii cererii de restituire (aceştia din urmă fiind de rea credinţă)

În toate cazurile va trebui să se ţină seama şi de prescripţia extinctivă.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MihaelaGeorgia MihaelaGeorgia Am o mare nedumerire: singura avere a bunicilor mei este un apartament cu 3 camere,care este pe numele bunicului. Bunicul a decedat in urma cu 17 ani si in ... (vezi toată discuția)
Fratele meu a dezbatut mostenirea fara mine, ce pot face? (urgent !!!) cristina_F20 cristina_F20 Buna ziua. Am o foarte mare pb. Am un frate, care a dezbatut mostenirea, adica apartamentul parintilor ( decedati) si la notar nu m-a declarat si pe mine. A ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o problema mai delicata ca sa zic asa. bunicul meu a mostenit de la sora sa un teren cu suprafata de 2 ha. sora lui a decedat acum 23 ... (vezi toată discuția)