avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... INTABULARE CASA SI TERENURI DE LA PARINTI
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

INTABULARE CASA SI TERENURI DE LA PARINTI

Buna ziua, vreau sa intabulez casa si terenurile de la parinti primite prin rol agricol inainte de anul 1989. Fiind minor autorizatia de casa este pe numele tatalui meu. Sub ce forma le pot intabula toate aceste terenuri si locuinta cu care figurez la rolul agricol? Este bine actiune in constatare sau uzucapiunea Mica si Mare tinand cont ca tatal meu mi-a trecut la rolul agricol dupa anul 1990 si padure? Ce modalitate este de a plati o taxa de timbru cat mai mica tinand cont ca eu deja stapanesc aceste bunuri de care am amintit mai sus. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 00:12, 22 Octombrie 2011
Parintii mai traiesc?
Daca da, atunci va sfatuiesc sa va faca un act de donatie, care este scutit de la plata impozitului pe transferul proprietatii.
Insa, daca aveti frati sau surori, s-ar putea sa intampinati probleme dupa decesul parintilor la dezbaterea succesiunii.
Uzucapiunea de scurta durata, dupa vechiul Cod Civil nu puteti invoca, intrucat nu aveti un just titlu (un act nevalabil ca act translativ de proprietate, dar care sa va fi format dvs. convingerea ca sunteti proprietar). Rolul agricol nu este considerat just titlu.
Uzucapiunea de lunga durata, dupa vechiul Cod Civil nu o puteti invoca, intrucat din 1989 sau 1990 pana in prezent nu au trecut 30 ani.
Uzucapiunea in temeiul noului Cod Civil o veti putea invoca abia peste 10 ani.
Sarumana, multumesc mult. In afara de actul de donatie mai trebuie facut ceva? Da, parintii traiesc momentan amandoi.
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2011
xkos2007, utilizator
Mai inainte de incheierea actului de donatie, trebuie facute cadastrul si intabularea pe numele parintilor. Daca aveti frati sau surori, donatia sa fie facuta cu scutire de raport.
parintii au trecut de peste 30 de ani terenul si toate cele pe rolul meu. Eu stiu ca nu pot sa faca parintii intabulare si cadastru sau se poate?MS
Intabularea si cadastrul se face pe numele celor care au act de proprietate.

parintii au trecut de peste 30 de ani terenul si toate cele pe rolul meu

Mai calculati o data, va rog. Din 1989 nu au trecut 30 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de uzucapiune ! se poate ? cklaudius cklaudius In 1990 tatal meu a inceput demersurile pentru recuperarea terenurilor agricole aflate in posesia strabunicilor mei la data colectivizarii, in numele bunicului ... (vezi toată discuția)
O rudă revendică niște terenuri primite ca zestre de bunica, fără niciun act., care acum sunt în rolul agricol pe numele meu. ce s-ar decide în instanță dacă am ajunge până acolo? fight_for_justice fight_for_justice O ruda a bunicii revendica terenurile pe care aceasta le-a primit ca zestre de la parinti (fara un act) si care acum sunt in rolul agricol al primariei pe ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzucapiune invocat de mostenitori? leus leus Parinti decedati in urma cu 10 si respectiv un an .Au locuit din 1972 ,la ultimul domiciliul respectiv pina in 2000 tatal cind adecedat si pina in 2010 mama ... (vezi toată discuția)