avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita (persoana decedata)
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita (persoana decedata)

Buna ziua! As vrea sa ma ajutati cu un raspuns. Bunica mea are trecuta in buletin adresa mamei mele. Acum cateva zile am primit o notificare. Bunica mea e moarta de 3 ani, din 2009 si a facut un antecontract in anul 2000 . Acum este chemata la biroul notarial, luni, 24 octombrie altfel va fi data in judecata. Ce ar trebui sa faca mama acum? Daca nu face nimic va fi data in judecata sau ce se intampla intr-un asemenea caz? Se intocmeste un contract de vanzare-cumparare " in lipsa bunicii" pentru ca ea e moarta , sunt mostenitorii dati in judecata? Mama este considerata mostenitoare pentru acea bucata de pamant ce apare in antecontract?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 14:54, 22 Octombrie 2011
- "bunica a incheiat un antecontract in anul 2000" aveti cumva acel antecontract? exista scrisa acolo o data pana la care trebuie sa se incheie contractul de vanzare in forma autentica? Sau bunica nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin acel antecontract?
- s-a dezbatut succesiunea dupa bunica dv? mama dv a acceptat mostenirea? astfel incat mostenitor fiind, sa fie data in judecata, pt. pasivul bunicii?
- nu va putem da un raspuns daca nu stim exact starea de fapt. Este chemata la biroul notarial....dar pentru ce? (trebuie sa scrie in acea notificare...).

Foarte putine intrebari ne-ati adresat...:)

Depinde despre ce este vorba in acel "antecontract"...incheiat in anul 2000??? Adica...acum 11 ani...
Ar trebui sa ne oferiti mai multe detalii.
Daca nici dvs. nu cunoasteti detalii, poate ar fi bine sa va prezentati la acel birou notarial.Este recomandata prezentarea dvs., ca sa stiti, exact, despre ce este vorba.

Greu de anticipat ce se poate intampla in situatiile expuse de dvs.-ipotetice, dealtfel.

Poate ca... a intervenit un termen de "prescriptie"...privind "obligatia de a face"-de a incheia contractul de v/c- a bunicii dvs. (obligatiile/drepturile persoanelor decedate se preiau, in situatia acceptarii mostenirii ramase de pe urma defunctei/tilor, de catre mostenitorii acesteia/acestora-respectiv mama dvs. sau/si alti mostenitori).

In lipsa bunicii, nu se intocmeste nici un act de vanzare-cumparare.

Bunica dvs. ar putea fi "data in judecata" dar cererea risca sa fie respinsa- ca fiind indreptata impotriva unei persoane "decedate"...adica impotriva unei persoane lipsita de capacitatea procesuala de folosinta.

Daca exista "mostenitori", acestia pot fi dati in judecata.Nu poate nimeni anticipa "finalitatea unei cereri de chemare in judecata a mostenitorilor defunctei bunici"...sunt prea multe necunoscute.Printre altele, nu ne-ati spus despre regimul acelui teren (bunica il avea/avea titlu pe acel teren, la data intocmirii antecontractului; s-a transmis sau nu mostenitorilor, terenul; mai exista/nu mai exista; etc.).

Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
gi-jane2, moderator
Imi cer scuze pentru ca nu am dat mai multe detalii. Terenul a fost a bunicii si bunicului ( parintii mamei), la data in care s-a incheiat acest antecontract bunicul era mort. Pentru a putea vinde acest teren, mama si cele 3 surori (mostenitorii) au renuntat prin notariat la drepturile lor in ceea ce priveste partea tatalui. Acum sa dau detalii din antecontract: " pretul la care se promite si se accepta vanzarea este in suma de 12.000.000 lei, bani din care eu, vanzatoarea, am primit astazi, suma de 3.000.000 lei, iar diferenta de 9.000.000 lei va fi achitata pana la data de 01 august 2000, cand vor fi perfectate actele de vanzare-cumparare". Antecontractul s-a incheiat in data de 16.06.2000. Eu nu stiu de ce nu s-a mai incheiat acel contract de vanzare-cumparare. Din cate stiu eu cumparatorul amana mereu data la care sa-i dea bunicii banii. Luni, pe 24 octombrie a fost chemata bunica la notar pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare altfel o dau in judecata. Dupa moartea bunicii nu s-a facut nici o succesiune. Mama nu are nici o pretentie la acea mostenire, vrea doar sa fie sigura ca nu poate fi data in judecata.
Toti mostenitorii "bunicei" dvs. ar trebui sa se prezinte la notar si sa declare ceea ce ne-ati spus: nu au cunoscut acest fapt, nu s-a dezbatut succesiunea, nu sunt in posesia actelor necesare in vederea perfectarii actului de vanzare-cumparare.

Ar trebui dezbatuta succesiunea de pe urma "bunicei", bunul ce constituie obiectul antecontractului de v/c, introdus in masa succesorala, realizata intabularea imobilului-teren, si apoi-dupa caz, instrainat in conditiile asumate de bunica dvs.

Trebuie sa mergeti cu acel antecontract la un avocat ca sa stiti care este cea mai buna solutie pentru a rezolva situatia.Poate exista o clauza de razgandire...in acel antecontract, poate s-a prescris dreptul promitentului-cumparator de a solicita incheierea actului, etc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere antecontract vanzare cumparare ? Ignition2you Ignition2you Am mostenit un antecontract de vanzare cumparare din 2000 al unui teren agricol, in care figureaza ca vanzatorii au primit deja banii. Exista vreun termen de ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren- vanzator decedat summertime summertime Buna seara, Am intocmit un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren extravilan si cu 2 saptamani inainte de a iesi cadastrul si a finaliza ... (vezi toată discuția)
Solicitare intocmire acte de proprietate in baza unei chitante de mana din 1983 si martori Tannya Tannya Buna ziua! Am urmatoarea situatie: bunicii mei detineau (au decedat intre timp) in Comuna Corod , Tecuci , acestia au avut 4 copii, nu s-a facut niciodata ... (vezi toată discuția)