avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriere antecontract vanzare cumparare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriere antecontract vanzare cumparare ?

Am mostenit un antecontract de vanzare cumparare din 2000 al unui teren agricol, in care figureaza ca vanzatorii au primit deja banii.
Exista vreun termen de prescriere ?
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2017
Ignition2you, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ignition2you , utilizator 22:33, 1 Februarie 2017
Termen de prescriere pentru ce?
Un antecontract nu poate fi mostenit, ati mostenit terenul sau ce anume. Puteti detalia mai mult?
Situatia pe scurt:
Mama (cumparator) a semnat in anul 2000 un antecontract de vanzare cumparare pentru un teren care urma sa fie retrocedat, cu alte 2 rude (vanzatori), carora le-a platit X lei (scrie in antecontract de plata) pentru partea lor de teren si o procura prin care o imputerniceste sa se ocupe in numele lor de revendicare. Procura care scrie ca se transfera si mostenitorilor.
Mama a obtinut in anul 2002 titlul de proprietate pe numele bunicii (mama ei) + cele 2 rude mentionate.
Nu a mai facut contractul de vanzare cumparare.
Intre timp bunica + inca o ruda de pe titlul de proprietate au decedat, cealata ruda a ramas in viata.
Mama (unica mostenitoare) a facut succesiunea dupa bunica mai putin terenul respectiv.
Mama a decedat, iar eu (unicul mostenitor) am facut succesiune dupa ea, mai putin terenul respectiv.
Acum vreau sa fac succesiunea terenului respectiv, insa ruda care este in viata, precum si mostenitorul celeilate rude trecute pe titlu refuza sa vina la notar sa incheie actul de vanzare cumparare.
Notarul mi-a spus ca trebuie sa-i dau in judecata, insa nu stia sigur daca nu cumva nu s-a prescris antecontractul de vanzare cumparare.
As dorii sa stiu daca are rost sa ma judec cu ei sau daca este inutil caci s-ar fi prescris antecontractul.
Eventual daca sunt alte solutii.

Mersi.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2017
Ignition2you, utilizator
Discutati amiabil cu ruda si mostenitorul rudei decedate sa se prezinte la notariat pentru finalizarea tranzactiei si incheierea contractului de v/c cu costuti minime.
Altfel vor plati si cheltuielile de judecata.si cele cu avocatul care nu sunt micim
Trebuie sa imtroduceti o actiune la judecatorie pentri ca instanta de judecata sa emita o hotarare care sa tina loc de contract de v/c.
Ar fi recomandat sa incheiati un contract de asistenta juridica cu un avocat iar cheltuielile cu acesta vor fi platite de cei care vor pierde, adica de rudele care refuza sa mearga la notariat.
Acum s-a eliminat si impozitul pe vanzare ptr tranzactii pana in 450 mii lei pe care il platea vanzatorul astfel ca nu mai ramane decat onorariul notarului pe care il nplateste cumparatorul.
Terenul trebuie sa aiba cadastru.
Am mai cerut inca o parere de la alt notar si mi-a spus ca decat sa fac pe cale notariala este mai simplu in instanta (nu ma asteptam la un asemenea raspuns).
Avand in vedere ca doar unul dintre cei 2 este de acord se pare ca oricum nu am alta optiune.
Acum intrebarea mea este in ce arie se poate posta "cerere de oferta" pentru avocati care ar putea sa ma reprezinte in acest dosar ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita (persoana decedata) Ioana005 Ioana005 Buna ziua! As vrea sa ma ajutati cu un raspuns. Bunica mea are trecuta in buletin adresa mamei mele. Acum cateva zile am primit o notificare. Bunica mea e ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren - acte necesare marian302 marian302 buna seara , as avea si eu o rugaminte sa-mi spuneti procedura prin care pot vinde un teren . situatia mea este urmatoarea : am un loc de casa , am gasit ... (vezi toată discuția)
Recuperare teren extravilan aim aim Buna! Am si eu o problema bunica mea a cumparat 1,45 ha teren extravilan acum 5 ani de la o verisoara de-a ei avand ca acte doveditoare un antecontract si o ... (vezi toată discuția)