avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... COD Civil 2011, art.933, al.2
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

COD Civil 2011, art.933, al.2

Vechimea perioadei de uzucapare "inceputa" sau "detinuta" de un coproprietar (care isi vinde cota indiviza unui nou proprietar) se transfera si aceasta in beneficiul noului proprietar, prin exceptia art.933 al.2 din Codul nou, unind astfel perioada de proprie posesie cu aceea a autorului sau ?
Astfel noul proprietar, poate uzucapa, la timpul potrivit, cota parte a celuilalt coproprietar care a abandonat bunul imobil anterior acestei vanzari ?
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 19:45, 22 Octombrie 2011
Aceasta jonctiune a posesilor era prevazuta si de vechiul cod, in art. 1859 si 1860. Ea consta, asa cum aratati in posibilitatea noului posesor de a uni propria posesie cu aceea a antecesorului sau. Ceea ce trebuie insa avut in vedere cu prioritate este ca posesia antecesorului sa fie una utila, adica neafectata de vicii, deoarece poesorul care invoca aceasta jonctiune nu poate schimba natura posesiei anterioare, ci poate numai sa o continue, cu toate atributele ori viciile sale.
In aceeasi masura, posesorul actual nu poate invoca joncțiunea posesiilor prin adăugarea la posesia sa pe aceea a autorului său care avea calitatea legală de adevărat proprietar al bunului respectiv.
Astfel, uzucaparea unei cote-parti apartinind unui coproprietar nu poate fi invocata fara a dovedi "abandonul" de care vorbiti, sub aspectul unei lipse de posesie culpabila, sub forma unei intentii ori macar a unei totale neglijente, din partea coproprietarului.
Da, se poate invoca jonctiunea posesiilor si in acest caz, cu conditia ca posesia exercitata de coprorietar anterior vanzarii sa fi fost neechivoca.
Precizez: coproprietarul care isi vinde cota sa indiviza este primul mostenitor, legal, al acestei cote indivize (nu este primul proprietar al cotei sale !). Posesia coproprietarului vanzator a fost una utila, neviciata, publica. Totusi ce deosebire este intre "antecesor" si "autor" in acest caz privind jonctiunea posesiilor ? Deci este posibila sau nu uzucaparea celeilalte cote,
prin jonctiunea posesiilor in Codul nou 2011 (desigur si cu dovedirea lipsei de posesie culpabila a celuilalt coproprietar) ? Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
tibors, utilizator
Nu exista nicio diferenta intre notiunile de antecesor si autor, sunt identice.
In cazul jonctiunii posesiilor, nu se pot uni posesiile posesorilor neproprietari cu posesia exercitata de proprietar. Toate posesiile care se unesc trebuie sa fie ale unor posesori neproprietari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
ContSters103772, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Help- drept civil rdu rdu Va rog sa ma ajutati.... Speta. Doua suprafete de teren invecinate cu alee de trecere cota indiviza. Unul dintre proprietari invoca prescriptia achizitiva pt ... (vezi toată discuția)