Eu am ajuns sa am grija de bunicii mei dupa ce matusa mea i-a tinut 2luni de zile si apoi i-a dat afara pentru ca sunt bolnavi(amandoi au alzheimer si dementa mixta plus ca bunicul meu este si paralizat) si ea nu a vrut sa renunte la lucru. Mama mea(sora ei) nu poate sa ii ingrijeasca pentru ca si ea a suferit un atac cerebral acum 8 ani si a ramas cu urmari.Eu am renuntat la lucru sa am grija de ei,matusa mea vine o data pe luna sa ii viziteze si nu participa delc la cheltuielile apartamentului bunicilor care a rams gol. Ea vrea jumatate de apartament dupa succesiune , jumatate primeste mama mea care a avut grija de ei pana au cazut la pat si eu care am grija de ei cu ce ma aleg? Exista o solutie si pentru mine?
Este in interesul batranilor ca cineva sa-i ingrijeasca.Mergeti la notar si solicitati toate datele necesare incheierii unui contracxt de intretinere cu respectarea legii 17/2000 conf. careia va interveni autoritatea tutelara,dat fiind cazul instrainarii unui imobil in scopul intretinerii.
1. numiti curator prin instanta
2. aveti grija ca dvs sa deveniti curator platit
3. nu incasati banii astfel inregistrand creante fata de bunici.
4. tineti toate chitantele si facturile
5. dupa deces inregistrativa ca si creditor si solicitati plata tuturor creantelor.
Doamnelor si domnilor avocati nu am cuvinte sa va multumesc pentru toate mesajele si sfaturile dumneavoastra. Ideea este ca eu nu am vrut tot apartamentul, am vrut ca dupa succesiune sa se imparta in trei parti egale, dar ea nu este de acord pentru ca dreptul ei legal este de jumatate, dar nici nu vrea sa se implice in ingrijirea lor. Cand i-a dat afara din casa a spus ca nu are nevoie de nimic numai sa se scape de ei sa-i vada plecati din casa ei, intre timp se pare ca s-a razgandit si nici macar nu mai recunoaste ca i-a dat afara, spune ca eu am vrut sa ii iau la mine acasa. Nu mai recunoaste nici ca a sunat-o pe mama mea si i-a propus ca eu sa ma las de lucru si sa devin asistentul social al bunicului meu (handicap cu insotitor) pentru ca asa mi-ar merge si vechimea. Ma doare ca desi este in pensie la cerere mai merge si la lucru si imi spune ca nu poate sa aiba grija de ei. Nu era mai usor sa renunte ea la servici si sa aibe grija de ei pentru ca oricum avea un venit stabil (pensia ei ) plus pensiile buniciilor ? Dar una este sa mergi la birou si alta este sa ai grija de doi batrani bolnavi. Va multumesc inca o data pentru toate mesajele dumneavoastra si ma doare sufletul ca o fata se poate purta asa cu parintii care i-au dat viata.Sa nu uitam ca nu sunt niste obiecte stricate de care trebuie sa scapam, sunt niste fiinte vii care merita sa-si traiasca batranetea cu demnitate asa cum au trait cat au fost in deplinatatea facultatilor mintale.
Doamna, cata vreme bunicii sunt in viata, cu sau fara Alzheimer, bunurile le apartin si ca atare doar ei pot dispune de acestea. Avand in vedere ca nu a fost numit un tutore legal, doar ei pot incheia acte de orice fel cu privire la aceste bunuri. Notiunea de mostenire/masa succesorala isi intra in drepturi DUPA decesul proprietarilor bunurilor ce fac parte din aceasta. Oricum, bunicii nu vor deceda concomitent asa ca se vor mosteni unul pe celalalt in cotele impuse de lege. Din punctul meu de vedere, legal, corect, decent si etic NU puteti face nimic in acest moment. Dupa decesul lor, veti dezbate succesiunile si abia atunci mama si matusa vor decide ce vor sa faca cu bunurile apartinand masei succesorale. Retineti ce vi s-a spus mai sus, si anume ca mama dvs. nu poate "renunta in favoarea dvs." sub nici un chip deoarece un astfel de act/fapt NU exista transpus in lege. Dar, dupa stabilirea cotelor ce revin fiecareia dintre ele (mama, matusa), mama va va putea dona/vinde cota ei. Ceea ce puteti face, totusi, este sa o implicati pe mama in intretinerea bunicilor, documentand aceasta implicare, astfel incat la dezbaterea succesiunii sa ii puteti cumva bate obrazul matusii (si eventual sa ii fortati mana avand in vedere ca are datoria legala de a-si intretine parintii aflati in nevoie) si sa obtina mama o cota mai mare din masa succesorala, sau, eventual, prin partaj succesoral, sa obtina intreaga masa succesorala cu achitarea unei sulte pentru partea cuvenita matusii (parte ce ar trebui sa fie mai mica de 50% avand in vedere ce v-am scris mai sus). DAR, pana la urma, este la latitudinea celor 2 surori sa cada sau nu la intelegere pentru a nu se ajunge in instanta. Daca nu va exista intelegere materializata prin partaj, mama dvs. se va putea adresa instantei judecatoresti in vederea partajului iar in instanta va putea dovedi cu acte si martori, inclusiv dvs. ca martor, ca si-a intretinut ambii parinti spre diferenta de sora sa care nu a contribuit cu nimic.
Mostenire matusa
helguti22
Buna ziua.
Am o curiozitate referitoare la mostenitorii legali ai matusii mamei mele. Matusa, sora tatalui mamei mele, nu a avut copii si nici sot. A fost ... (vezi toată discuția)