In urma decesului bunicii mele, s-a facut succesiunea astfe: 1/2 revine mamei mele, iar 1/2 matusii mele (sora mamei), insa nu s-a facut partajul.
Acum mama este chemata in judecata pt iesire din indiviziune.
Noi ca si nepoate putem cere cota parte egala cu mama si matusa (sau mama sa ceara pt noi), adica totul sa se imparta la 4?
Din cite am inteles in urma decesului bunicii au ramas 2 copii. mama dv. si sora ei. in acest caz masa succesorala se imparte in mod egal intre mama si matusa dv. in calitate de nepoate, nu beneficiati de succesiune atita timp cit parintii, in speta mama, este in viata. iesirea din indiviziune priveste cei doi succesori, copiii defuntei dv. bunici. totul se imparte la 2.
Corect. Dvs. veti veni la succesiunea mamei, atunci cand va fi cazul. . Doar in cazul in care mama nu ar mai fi fost in viata, ati venit la mostenire prin reprezentare, cota ei s-ar fi impartit intre dvs. si sora.
Dar am fost sfatuita de catre un consilier juridic sa procedez astfel.
Povestea este mai complicata, o sa o relatez pe scurt.
Bunica impreuna cu bunicul meu au construit o casa. Impreuna au avut un copil, pe mama. Bunica a avut dintr-o casatorie anterioara o alta fata, care nu a fost adoptata de bunicul meu. La decesul acestuia din urma, acum 31 de ani au fost chemate la succesiune bunica si mama. Atunci mama a renuntat la partea ei de mostenire in favoarea bunicii. La decesul bunicii au fost chemate la succesiune cele 2 fiice ale ei.
Pe toata perioada aceasta matusa mea mergea foarte rar sa-si viziteze mama. Dupa disparitia bunicii mele, noi am mers saptamanal la locul respectiv pt a intretine terenul si casa, platind toate darile catre stat si rezolvand problemele ce se iveau. Matusa nu se implica cu nimic, desi stia ca 1/2 ii revine si ei. In momentul in care a ramas fara locuinta, matusa mea a decis sa se mute acolo si sa-si construiasca o "camaruta" (pt care nu are autorizatie) si care de fapt s-a transformat intr-o camera f mare si cu dependintele necesare (depasind limitele despre care am convenit), spunandu-ne ca noua ne va ramane totul. Ne-a si dat "unda verde" sa plantam pomi si flori unde vrem ca noua ne va ramane totul. Acum isi vrea jumatatea delimitata, pe bucatele.
Din punctul meu de vedere nu-i corect ceea ce face. Daca noi timp de 11 ani nu intretineam curtea si casa, ei ce faceau?
Chiar nu conteaza toate lucrurile astea deloc la un proces?
Consilierul juridic v-a sfatuit gresit. Nu puteti dobandi cota parte din succesiunea dupa bunica. Doar mama dumneavoastra o poate face iar cealalta fiica are aceleasi drepturi succesorale.
Dl profesor Bordas are perfecta dreptate! Acel consilier v-a sfatuit gresit! Ca si fiice ale mamei dvs ii mosteniti numai partea ei si acest lucru se va intampla numai in cazul decesului mamei. In timpul vietii ei nu aveti nici un drept!
Referitor la faptul ca ati intretinut casa , nu ati facut decat sa prezervati cota parte indiviza a mamei dvs!Fiindca ceea ce este al ei va deveni in viitor al dvs!B-)
Alte discuții în legătură
Titlu de proprietate
magico
Am o casa impreuna cu sora de la bunici care au murit ,obtinuta prin contract de vanzare cumparare cu banii primiti ,dar pe pamantul care il aveau la rol nu ... (vezi toată discuția)