avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de fidelitate in cuantum fix?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de fidelitate in cuantum fix?

Se poate acorda sporul de fidelitate in cuantum fix, egal pentru toti angajatii unei societati? Daca da, care este baza legala? Si, eventual cum arata o astfel de clauza? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:24, 30 Aprilie 2009
De obicei sporul de fidelitate in sectorul privat se acorda ca un procent la sariul de baza

Ma bucur sa aflu ca sunt firme care acorda si astfel acest spor. In firmele despre care eu am cunostinte, nu in toate se acorda acest spor, iar cele care acorda considera ca este mai usor de calculat asa, cu o suma fixa, salariul si valoarea este pentru toata lumea aceeasi.
enco a scris:

Se poate acorda sporul de fidelitate in cuantum fix, egal pentru toti angajatii unei societati? Daca da, care este baza legala? Si, eventual cum arata o astfel de clauza? Multumesc.

Si la noi la firma s-au introdus sporuri de fidelitate, incepand cu 1, 2, 3, 5 ani de activitate neintrerupata in cadrul unitatii, dar ca procent nu ca suma. Nu e nici o problema sa se acorde suma (nici macar d.p.d.v. contabil).
Am procedat astfel:
1. Decizia directorului prin care stabileste suma si conditiilede acordare a ei:Ex.: Decid: Incepand cu data de 01.10.2008 se acorda spor de fidelitate astfel:
- suma de ........... dupa un an de activitate neintrerupta in cadrul unitatii....
- sume de ........... dupa 2 ani , etc. (am redat succint)
2. Act aditional la CCM completarea art. privind salarizarea.
3. Act aditional la fiecare salariat, prin care se modifica contractul de munca. Eu am modificat art. cu salarizarea si am adaugat prevederea din dispozitie. Dar puteti sa prindeti aceasta prevedere ca o clauza separata, pe langa cea de formare profesionala...
4. Toate formulare de contract de munca care se emit dupa aceasta data sa cuprinda aceasta noua reglementare.
tudorvaleriu a scris:

Nici Codul muncii, nici CCMUNN nu prevad obligativitatea inscrierii in Contractul individual de munca a clauzei de fidelitate.
Aceasta se practica, insa, la anumite institutii de stat, in special. Codul muncii prevede numai: clauza de confidentialitate, clauza de neconcurenta, clauza de mobilitate si clauza de formare profesionala.
Angajatorul, daca vrea ca salariatul sa fie fidel firmei sale, poate acorda acestuia un salariu motivant sau un "spor de fidelitate" (un procent negociat la salariu sau o suma fixa). Ar fi bine ca acest spor sa fie cuprins in Contractul colectiv de munca.

Intrebare:
Angajatorul poate obliga salariatul ce primeste o astfel de prima sa nu cauzeze incetarea activitatii in firma respectiva mai repede de x luni? iar in cazul in care acest lucru nu se intampla, sa-i solicite acestuia returnarea primei de fidelitate ce i- a fost platita pe perioada in care a fost angajat (Toate aceste obligatii si indatoriri fiind stipulate printr-un act aditional, semnat la angajare)??
1. Daca acordarea unui spor (sau sume fixe) de fidelitate este cuprinsa in CCM sau RI, atunci sunt precizate si conditiile in care se acorda.
2. Consider ca sporul de fidelitate fata de firma este dat cat timp salariatul este angajat al acelei firme. Dupa aceea esti fidel altui angajator care te plateste. Returnarea nu se poate face daca inceteaza CIM . Cred ca angajatorul vrea sa lege salariatul de "glie", ceea ce este contrar legii.
3. Angajatorul a facut un regulament personal, amesteca clauza de confidentialitate cu cea de formare profesionala si cu cea de neconcurenta.
4. In concluzie: actul aditional la CIM, intocmit in conditiile spuse de dvs., nu este legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta Nelia2583 Nelia2583 Va rog sa ma ajutati intr-o problema. La angajare, am semnat un Act aditional la contractul individual de munca \\\" Clauza de fidelitate - parte integranta ... (vezi toată discuția)
Spor fidelitate - restituire mihailiviu mihailiviu Societatea la care lucrez le ,,cere'' angajatilor sa incheie un Act Aditional la C.I.M. prin care angajatul se obliga sa nu paraseasca societatea timp de 10 ... (vezi toată discuția)
Contract de fidelitate manearaul manearaul Buna ziua, La firma la care lucrez se discuta semnarea unui contract de fidelitate pe o perioada de trei ani cu obligatia ca daca in termenul acesta angajatul ... (vezi toată discuția)