avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor fidelitate - restituire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor fidelitate - restituire

Societatea la care lucrez le ,,cere'' angajatilor sa incheie un Act Aditional la C.I.M. prin care angajatul se obliga sa nu paraseasca societatea timp de 10 ani. Tot prin Actul Aditional respectiv societatea se obliga sa plateasca angajatului un ,,spor de fidelitate" (in jur de +/- 1.000.000lei) si sa plateasca acestuia cursuri si/sau seminarii de perfectionare profesionala. Daca angajatul paraseste societatea (prin demisie sau decizie de desfacere a C.I.M. pentru motive imputabile salariatului) acesta este obligat sa restituie sporul de fidelitate primit, care in timp poate ajunge la sume destul de mari. Desi pana acum am castigat pentru societate destul de multe astfel de litigii, cum apreciati legalitatea unei astfel de clauze in C.I.M., avand in vedere ca in acest fel angajatul este practic obligat sa lucreze la societate, chiar daca primeste o oferta mai avantajoasa pentru un alt loc de munca? Cum poate face angajatul dovada ca a fost fortat de angajator sa incheie un astfel de act aditional?
Cel mai recent răspuns: pnc , utilizator 18:22, 23 Octombrie 2006
Colega,care este natura clauzei inserata in actul aditional, raportandu-ne la Codul Muncii ? Ii da salariatului 1 milion lei pe luna in contul unei formari sau specializari profesionale viitoare ? contra 10 ani in unitate ? Asta-i spor de fidelitate ?Daca-i spor nu este suma fixa..Nu cumva milionul face parte din salariu si aditionalul este o poanta ,un mod de a-l duce in eroare pe salariat si de a-l lega de unitate,dupa principiul multi vad putini pricep ? Ma intereseaza problema...Rog mai multe explicatii..(Crimar 27 noiembrie 2004).
>Societatea la care lucrez le ,,cere'' angajatilor sa incheie un Act Aditional la C.I.M. prin care angajatul se obliga sa nu paraseasca societatea timp de 10 ani. Tot prin Actul Aditional respectiv societatea se obliga sa plateasca angajatului un ,,spor de fidelitate" (in jur de +/- 1.000.000lei) si sa plateasca acestuia cursuri si/sau seminarii de perfectionare profesionala. Daca angajatul paraseste societatea (prin demisie sau decizie de desfacere a C.I.M. pentru motive imputabile salariatului) acesta este obligat sa restituie sporul de fidelitate primit, care in timp poate ajunge la sume destul de mari. Desi pana acum am castigat pentru societate destul de multe astfel de litigii, cum apreciati legalitatea unei astfel de clauze in C.I.M., avand in vedere ca in acest fel angajatul este practic obligat sa lucreze la societate, chiar daca primeste o oferta mai avantajoasa pentru un alt loc de munca? Cum poate face angajatul dovada ca a fost fortat de angajator sa incheie un astfel de act aditional?
Pt. Crimar
Care e natura clauzei inserate in Actul aditional, in raport de prevederile C.M.?
Colega, sincer sa fiu nici eu nu prea stiu.
In C.M. nu exista nici un articol care sa faca referire la acest spor de fidelitate. In ceea ce priveste prevederile art.39, lit d) din C.M., cred ca acestea se refera la cu totul altceva.
Totusi avand in vedere faptul ca nu exista nici o prevedere in codul muncii care sa reglementeze o astfel de clauza, insa nici nu o interzice........ cred ca poate fi inserata printr-un act aditional in C.I.M.
Salariatul nu primeste acest spor in contul unei viiitoare specializari sau formari profesionale vitoare, ci in schimbul obligatiei acestuia sa nu paraseasca societatea timp de 10 ani.
i-ti voi reda pe scurt clauzele principale din acest act:
,, cap.2 OBIECTUL ACTULUI ADITIONAL

ART2.1 Consta intr-o obligatie corelativa de fidelitate fata de ANGAJATOR in indeplinirea indatoririlor sale cat si in obligatia de a nu parasi societatea pe durata actului aditional.
ART.2.2 Pentru fidelitatea sa ANGAJATORUL va acorda ANGAJATULUI un spor de fidelitate in procent/suma de ___/luna.

cap.3 DURATA ACTULUI ADITIONAL

ART.3.1 Prezentul act aditional se incheie pe o perioada de 10 ani cu posibilitatea prelungirii acestuia de catre parti de comun acord.
--------------------------------------------------------------------------
ART.4.3 ANGAJATUL este obligat de a nu parasi societate pe durata valabilitatii actului aditional.''

Practic dupa cum se oberva , acest spor nu intra in salariu si de obicei este un procent din salariu, ceva asemanator cu sporul de vechime, insa in fapt nu este altceva decat ,,legarea iobagilor de glie''
In ceea ce priveste, formarre si specializare profesionala, dei este prevazuta ca o obligatie a ANGAJATORULUI, tot in acest act aditional, reprezinta o cu totul alta mancare de peste. practic se prevede ,, societatea, in baza actului aditional asigura accesul angajatului la imformatii, scolarizari, simpozioane, targuri, deplasari care au ca rezultat instruirea angajatului si completarea pregatirii profesionale''. Nu stiu la cate seminarii etc au fost acesti angajati si oricum asta nu prea are legatura cu sporul de fidelitate care este platit in schimbul obligatiei angajatului de a nu parasi societate timp de 10 ani.
Cum privesti si ce parere ai despre aceasta clauza cu sporul de fidelitate?
Te rog daca poti sa-mi dai un respuns si la dr. civil - debitori cu domiciliul necunoscut - execuare.
doresc sa aflu daca si in administratia publica locala ,se poate beneficia de acest spor:
pintilie_clement@yahoo.com
dati-mi ceva indicii de acte normative,fff URGENT,
Va multumesc ffffffffffffffffffffffff MULT !!!!!!!!;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"spor de fidelitate" htt htt Angajatorul incheie un act aditional la c.i.m. prin care prevede plata unui \\"spor de fildelitate\\" timp de 2 ani, proaspatului angajat, in schimbul ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Prima de fidelitate, obligatie de restituire la parasirea firmei inainte de un anumit termen Mihaela0215 Mihaela0215 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in chestiunea legata de acoradrea primei de fidelitate. In ce masura angajatorul are dreptul de a stipula in oferta si ... (vezi toată discuția)