In anul 1993 in urma unei actiuni in instanta am primit in proprietate un apartament si obligatia platii unei sulte. Plata sultei s-a facut in Biroul Executorilor Judecatoresti in prezenta persoanei ce trebuia sa primeasca sulta, insotita fiind de un martor si a executorului judecatoresc.
In urma cu ceva timp nevoit fiind sa vand apartamentul am mers la 3 notari. Fiecare notar mi-a cerut dovada platii sultei si a decesului persoanei care avea drept de locuit pana la sfarsitul vietii. Aceasta a decedat in anul 2000. Sunt in posesia certificatului de deces al respectivei persoane, dar imi lipseste dovada platii sultei.
Prescrierea sultei se face conform Noului Cod Civil in trei ani, de la data stabilirii ei.
- Catre cine trebuie sa fac cererea de constatare a intervenirii prescriptiei extinctive a sultei ?
- Cine trebuie sa faca aceasta cerere? Eu, sau un avocat in numele meu?
Incercati sa faceti rost de procesul verbal intocmit de executorul judecatoresc, de la arhiva judecatoriei.
In cazul in care nu reusiti, formulati actiune in instanta, in contradictoriu cu mostenitorii beneficiarului sultei, pentru constatarea stingerii datoriei prin plata sau, in subsidiar, ca urmare a implinirii termenului de prescriptie.
Actiunea o puteti face dvs. sau un avocat in numele dvs.
Mda, nu se intelege de ce doriti sa opereze prescriptia daca ati platit. PV-ul emis de BEJ este titlu executoriu si in baza lui se poate radia sulta de la cartea funciara. Mergeti la arhiva BEJ si obtineti un duplicat.
Presupunand ca nu mai exista ( caz imposibil) totusi puteti intenta actiune in recunoasterea prescriptiei, competenta este a judecatoriei, va recomand sa va angajati avocat, macar sa va redacteze actiunea ca lumea.
Am fost la arhiva Judecatoriei sector 4, precum si la Uniunea Executorilor Judecatoresti si nu am gasit arhiva executorilor din perioada respectiva (1993).
Beneficiarul sultei nu are mostenitori.
Unde se face acesta cerere de constatare a prescriptiei sultei, si catre cine trebuie facuta ?
Multumesc pentru raspunsuri si pentru interesul acordat.
Daca nu exista mostenitori, va trebui sa va judecati cu statul Roman. Mai inainte, insa, trebuie sa formulati cerere pentru constatarea vacantei succesorale. Toate acestea necesita timp si bani. Mai bine mai incercati sa gasiti procesul verbal intocmit de executor. Ar fi trebuit sa vi se comunice si dvs. si beneficiarului sultei cate un exemplar al procesului verbal. Poate il gasiti prin actele mai vechi. sau incercati la Arhivele Nationale.
Exista vreo relatie de rudenie intre dvs. si beneficiarul sultei?
Radiere sulta
muresanmaria
Avem un teren care in CF are ca sarcini sulta care trebuie achitata la 3 persoane, dar despre care nu mai stim nimic . La procesul de partaj in care s-a ... (vezi toată discuția)
Radiere din cf
ana301
buna ziua.puteti sa ma ajutati va rog?in urma unui proces de succesiune a fost inscrisa in cf o sulta si doua somatii pt executare silita . banii au fost ... (vezi toată discuția)