avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriere sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriere sulta

Buna ziua,

In anul 1993 in urma unei actiuni in instanta am primit in proprietate un apartament si obligatia platii unei sulte. Plata sultei s-a facut in Biroul Executorilor Judecatoresti in prezenta persoanei ce trebuia sa primeasca sulta, insotita fiind de un martor si a executorului judecatoresc.

In urma cu ceva timp nevoit fiind sa vand apartamentul am mers la 3 notari. Fiecare notar mi-a cerut dovada platii sultei si a decesului persoanei care avea drept de locuit pana la sfarsitul vietii. Aceasta a decedat in anul 2000. Sunt in posesia certificatului de deces al respectivei persoane, dar imi lipseste dovada platii sultei.

Prescrierea sultei se face conform Noului Cod Civil in trei ani, de la data stabilirii ei.

- Catre cine trebuie sa fac cererea de constatare a intervenirii prescriptiei extinctive a sultei ?

- Cine trebuie sa faca aceasta cerere? Eu, sau un avocat in numele meu?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: licalerua , utilizator 20:59, 23 Octombrie 2011
Dar executorul respectiv mai traieste?

In sfarsit, luati legatura cu un avocat, deja ati intrebat de 2 ori acelasi lucru la care vi s-a raspuns:)
Am cautat procesul verbal, insa fara succes. De asemenea mi s-a spus ca nu mai exista arhiva executorilor judecatoresti din perioada respectiva. Beneficiarul sultei (care a decedat in anul 2000) era sotia tatalui meu.

Executorul respectiv nu mai traieste. Am fost la trei avocati, care insa nu stiau exact ce trebuie facut. De aceea intreb acest lucru, pentru ca nu stiu unde trebuie facuta cererea.
Trebuie sa va adresati Camerei Notarilor Publici din judetul in care sotia tatalui a avut ultimul domiciliu, cu o cerere prin care sa solicitati repartizarea la un birou notarial in vederea emiteri certificatului de vacanta succesorala. Dupa emiterea certificatului, actionati in judecata Statul Roman, reprezentat prin Administratia Finantelor Publice din judetul respectiv., pentru constatarea prescriptiei. Actiunea o depuneti la judecatoria din localitatea unde defuncta sotie a tatalui a avut ultimul domiciliu.
Mergeti la al patrulea:) imposibil sa nu gasiti pe cineva care sa stie despre ce e vorba.
Cererea de chemare in judecata se introduce la judecatoria din circumscriptia domiciliului paratului ( mortul), si cu acesta ( mostenitorii lui) va veti judeca.
Va multumesc mult pentru raspuns si sper sa ma ajute!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere sulta muresanmaria muresanmaria Avem un teren care in CF are ca sarcini sulta care trebuie achitata la 3 persoane, dar despre care nu mai stim nimic . La procesul de partaj in care s-a ... (vezi toată discuția)
Radiere din cf ana301 ana301 buna ziua.puteti sa ma ajutati va rog?in urma unui proces de succesiune a fost inscrisa in cf o sulta si doua somatii pt executare silita . banii au fost ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare sulta dreamtheater dreamtheater Buna ziua, As vrea sa cer un sfat in legatura cu o urmatoarea problema. Am mostenit in urma decesului tatalui un apartament, in anul 1997. Apartamentul a ... (vezi toată discuția)