avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... HOTARARE JUDECATOREASCA LOC DE ACT AUTENTIC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

HOTARARE JUDECATOREASCA LOC DE ACT AUTENTIC

Buna ziua! Am de-a face cu o problema mai speciala si sper ca ma puteti ajuta.
X vinde un teren lui Y, care isi intabuleza dreptul primul.
X vinde acelasi teren, prin conventie civila, lui Z.
Z cheama in instanta pe X pentru a obtine hotarare care sa tina loc de act autentic, si o obtine.
Ce actiune poate intenta in acesta situatie primul cumparator, Y, pentru a anula dreptul de proprietate al lui Z, cel de al doilea cumparator.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dannagabi , utilizator 14:43, 24 Octombrie 2011
La cine se afla posesia terenului?
Cu ce il deranjeaza pe Y, astfel incat sa vrea sa intenteze o actiune?! Devreme ce el este primul proprietar care si-a intabulat dreptul in CF? Z n-o sa-si poata intabula dreptul, i se va da o incheiere de respingere...
Z il impiedica cumva pe Y sa-si foloseasca terenul?
Mai degraba Z are probleme in acest caz, ci nu Y, parerea mea.
Va trebui sa ne dati mai multe detalii...de ce ar vrea Y sa-i anuleze dreptul lui Z? Y nu are posesia terenului?! Nu uitati sa-i faceti o plangere si lui X :)

Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Dacalprimul cumparator a intabulat in cartea funciara al doilea este si ramane pe dinafara...adica al doilea cumparator va pierde procesul...
Primul cumparator nu poate decat astepta sa fie chemat in judecata intrucat nu poate deschide o actiune in revendicare decat daca a pierdut posesia...
Ar trebui sa isi consulte avocatul...
Problema e ca i-a fost intabulat si dreptul celui de al doilea cumparator, OCPI spunand ca a tinut altfel registrele si nu a gasit atunci inregistrarea. Posesia se afla tot la primul cumparator, insa doreste sa transeze problema.
ceva nu e in regula din punctul meu de vedere. daca primul cumparator si-a intabulat dreptul in CF , anterior revanzarii impbilului catre cel de-al doilea cumparator, at. el este proprietar. in plus are si avantajul posesiei .

Alte discuții în legătură

Intabularea dreptului de trecere/servitute Adi Matei Adi Matei Am dobandit, in anul 2003, un teren la care accesul se face pe un drum de servitute peroprietatea unui vecim afla mai in spate, fata de terenul meu. Odata cu ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare miha_mimi miha_mimi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. X i-a vandut lui Y, o casa cu teren prin act de vanzare cumparare, autentificat de catre notarul public. ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu legea 10/2001 fgs fgs am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva s-o lamuresc, caci in ruptul capului n-am reusit pana acum sa-mi dau seama despre ce poate fi vorba. x are o ... (vezi toată discuția)