avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedarea pe vechile amplasamente in zona ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedarea pe vechile amplasamente in zona necooperativizata

Buna ziua, va rog un sfat pentru urmatorii pasi în...:
Problema, pe scurt:
1) Intr-o zona colinară, zona necooperativizată, strabunului meu în anii 1949-1950 i-au fost preluate abuziv terenurile agricole (livezi de pruni, paşuni si fîneţe). Sublinez ca nu exista vreun act de expropiere/etc pe care strabunul meu sa-l fi semnat (a scapat fugind pe fereastra cînd "revoluţionarii" comunişti au dat buzna în locuiţa lui).

2) In anii urmatori, 1950-1960, "fruntaşii si alte personalitati" din comuna au ocupat terenurile strabunului; multi din acesti cetaţeni au avut teren la cîmp si cind le-a fost luat pamintul la CAP-ul de la cîmp, au primit la schimb si/sau comasare parcele/loturi de pamint pe terenul ce-a fost luat de la stabunul meu.

3) Pentru ca cererile depuse in baza Lg.169/1997 si 1/200 au ramas nesolutionate (fara raspuns); atunci în baza legii 247/2005 am înregistrat o noua cerere prin care am cerut retrocedarea în natură pe vechiul amplasament. (din moment ce legea prevedea acest lucru si mai ales pt ca zona fiind colinar-montana NU a fost cooperativizata)

4) Dupa ani de tergiversari Primaria mi-a raspuns ca nu au teren, vechiul amplasament fiind ocupat, "cu respectarea legii", de alţi cetăteni din comuna; ca urmare Comisia locala mi-a recunoscut dreptul de a mi se retroceda suprafata solicitata DAR nimic despre amplasament. Contestatia la Comisia Judeteana mi-a fost respinsa (indrumindu-ma spre despagubiri intrucit vechiul amplasament e legal ocupat, in plus Agentia domeniilor statului nu are pamint sa-mi dea - in alta locatie).

5) In Februarie 2011 am pornit actiune in Justitie pentru a mi se retroceda pe vechiul amplasament. (cum scrie/cum am solicitat in cererea din 2005).

6) Sunt in faza in care, pina la viitorul termen, (Ianuarie 20012) se va face o expertiza pentru a)identificarea vechiului amplasament, b) identificarea persoanelor ce-l ocupa in prezent, si-n baza caror acte.

CE MAI FAC? Sunt nedumerit mai ales pentru ca din ce in ce imi e mai evident ca avocata mea nu e specializata in problema retrocedarilor (e o domana mai invîrsta, "buna la toate"). Practic eu am documentat si stiu mai bine legile funciare, inclusiv expertiza topo (si obiectivele ei) eu am cerut-o.

Trebuie sa chem în instanţă pe cei ce-mi ocupa terenul si sa le anulez actele lor (cum or fi detinînd ei legal terenul ?? ...probabil au fost trecuţi, in anii '50-'60, în Registru agricol (apoi ...s-a transmis prin mostenire).

Ce paşi vor urma? Ce ma sfatuiti?

PS: Ma gindesc sa caut/angajez un al 2-lea avocat care sa fie/sa simt ca stie legile funciare si modul de a desfinţa actele celor ce-mi ocupa vechiul amplasament.

Multumesc mult. :worthy:
Cel mai recent răspuns: Balaurul , utilizator 09:13, 5 Noiembrie 2011
După efectuarea expertizei topo (masurarea vechiului amplasament şi identificarea ocupantilor) trebuie sa chem EU în instanţă persoanele ce-mi ocupa vechiul amplasament să se constate/anuleze daca au fost îndreptătiţi sau nu să primeasca parcele de teren pe vechiul meu amplasament? Sau Primăria va face acest lucru cînd Instanţa va constata/decide sa mi se restituie suprafaţa pe vechiul amplasament ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La o adica ce sa aleg: retrocedarea terenului sau despagubiri ...? Balaurul Balaurul La 5 ani de la depunerea cereri de retrocedare conform legii 247/2005 se pare ca voi primi raspunsul (sunt invitat pt discutii la Prefectura) Situatia, pe ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo neconcludenta -retrocedare pe vechile amplasamente Balaurul Balaurul Buna ziua, va rog un sfat pentru urmatorii pasi ... Conform Lg 247/2005 am solicitat intr-o zona colinara necoopeerativizata retrocedarea pe vechile ... (vezi toată discuția)
Care e procedura (etapele) de la aprobarea retrocedarii la punerea in psosesie? Balaurul Balaurul Pe legea 247/2005, in zona colinară necooperativizată am solicitat retrocedarea in natura, pe vechile amplasamente, a 30 HA teren agricol. Dupa multe ... (vezi toată discuția)