avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La o adica ce sa aleg: retrocedarea terenului sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La o adica ce sa aleg: retrocedarea terenului sau despagubiri ...?

La 5 ani de la depunerea cereri de retrocedare conform legii 247/2005 se pare ca voi primi raspunsul (sunt invitat pt discutii la Prefectura)

Situatia, pe scurt este urmatoarea:
* In 1948 Bunicului meu i s-au luat fara titlu ( a fugit ca sa scape de "revolutionarii comunisti") casa si 30 de ha teren agricol = fîneaţă; bunuri situate pe raza unei comune "X" colinar-montane, zona nefiind niciodata cooperativizata. 20 ha extravilan, greu accesibil; 10 HA intravilan, mai usor accesibil.
* In anii 1960-1962, dupa incheierea colectivizarii, localnicii din aceasta comuna "X" care au avut teren la cîmp l-au cedat la CAP şi au primit loturi de pămînt din terenurile preluate fara titlu de la Bunicul meu.
Primaria comunei "X" m-a informat prin o mai veche adresă că, citez: "Terenurile care au aparţinut bunicului dvs şi pe care le revendicaţi au fot expropriate si ocupate prin împroprietarire, de peste 50 de ani de cetăţeni ai comunei noastre."

EU vă subliniez ca bunicul meu nu a fost expropriat!

* Cele 30 de HA si in prezent sunt ocupate de aceşti cetăţeni, mulţi dintre ei redobîndindu-şi terenurile ce le-au avut la cîmp şi deţinînd şi loturi/suprafeţe din cele 30 ha ce le deţinea bunicul meu in 1948. Pe cele 10 HA de intravilan, exact in cea mai buna zona (accesibilă, panormă) s-au construit chiar 3 vile + 1 pensiune dupa anul 2000 (desi terenul era revendicat si pe legea 1/2000).

Acum, zilele urmatoare mi se va da solutie la cererile mele depuse pe fiecare.lege 169/1997 si 1/2000 si 247/2005. Ce ma sfătuiţi să fac?

Eu cred ca nu e bine sa accept despagubiri ca vor mai dura alti zeci de ani, plus ca nu cred ca se vor apropia de valoarea reala a terenului. Sau sa accept retrocedarea pe un alt amplasament in judeţ (ca in comuna nu mai sunt terenuri disponibile)?
Eu as vrea sa mi se retrocedeze terenul bunicului meu pe vechile hotare, acestea, cum am spus sunt deţinute de alţi cetăţeni (dar libere de construcţii; mai putin cele 4 vile)


La ce trebuie sa fiu atent la negocierile de la Prefectura ? (unde sunt invitat la Comisia Judeţeana funciare alaturi si de omisia locala funciara a comunei "X")
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
Balaurul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Balaurul , utilizator 10:30, 31 Ianuarie 2010
Daca despagubirile nu va saisfac raportat la calitatea terenului avut atunci ar trebui sa solicitati sa vi se atribuie un alt teren de aceiasi valoare intr-un alt loc daca vechiul amplasament nu mai poate fi respectat din varii motive.
Pai chestiunea asta ma frămîntă: Nu cetăţenii aştia ar trebui despagubiţi ?
(chiar dc in acesti 50 de ani lotuile lor au fost in circuitul legal: moşteniri, vînzări, etc)

Legea 247/2005 spune ca se retrocedează pe vechile amplasamente. Are rost, am şanse, sa ma lupt pentru retrocedarea pe vechiul amplasament?
Daca aveti rabdare, timp si bani...
mda.... "aici m-ai lovit" , aşa e ...sunt sătul de tergiversările lor si ..de tot si toate #-o
Alte 2 -3 pareri, va rog.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedarea pe vechile amplasamente in zona necooperativizata Balaurul Balaurul Buna ziua, va rog un sfat pentru urmatorii pasi în...: Problema, pe scurt: [b]1)[/b] Intr-o zona colinară, [u]zona necooperativizată[/u], [b]strabunului ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo neconcludenta -retrocedare pe vechile amplasamente Balaurul Balaurul Buna ziua, va rog un sfat pentru urmatorii pasi ... Conform Lg 247/2005 am solicitat intr-o zona colinara necoopeerativizata retrocedarea pe vechile ... (vezi toată discuția)
Funciar - sã înregistrez si la primãrie o cerere de completare? Balaurul Balaurul Buna ziua, rog o opinie la urmatoarea situatie: * Anul trecut, in 2010, dupa nenumărate tergiversari mi s-a emis solutia de retrocedare a terenului ... (vezi toată discuția)