Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema pe care nu stiu cum sa o gestionez: sunt in proces de partaj cu fostul meu sot impreuna cu care am contractat un credit ipotecar pentru tineri casatoriti (la C.E.C.), cu care am cumparat un apartament, titular de credit fiind fostul meu sot. Pe timpul casatoriei creditul a fost achitat in proportie de 38%, rata lunara fiind in jur de un milion de lei vechi. Dupa desfacerea casatoriei, fostul meu sot a achitat diferenta de debit fara a ma notifica (in ascuns). Afland de la inspectorul de credite, l-am notificat si i-am pus la dispozitie prin executorul judecatoresc 50% din suma pe care el a achitat-o si cu care s-a stins debitul. Fostul meu sot nu a ridicat suma trimisa si nici nu recunoaste aceasta suma, afirmand in instanta ca are drept de creanta desi, chiar si in momentul de fata noi suntem coproprietarii imobilului aflat in litigiu. Ma intereseaza sa stiu, daca ma puteti ajuta, care este baza legala prin care fostul meu sot isi aroga dreptul de creanta si daca eu in calitate de coproprietar pot pretinde 50% din diferenta valorii actualizate a imobilului, prin care s-a stins debitul. Va multumesc aniticipat!
Comunitatea de bunuri încetează odată cu desfacerea căsătoriei. Stabilirea cotelor părţi asupra bunurilor în privinţa cărora a încetat comunitatea trebuie făcută ţinînd seama de participarea la achiziţionarea acelui bun pînă la data încetării comunităţii.
Achitînd restul creditului bancar după desfacerea căsătoriei, fostul soţ, devenit coproprietar, nu poate invoca o cotă parte mai mare din imobil. În shimb, poate cere să îi restituiţi ceea ce a plătit peste cota sa, cu excepţia cazului în care ar fi intervenit prescripţia extinctivă (adică stingerea dreptului său de a cere plata sumei prin trecerea termenului de prescripţie de trei ani).
Faptul că l-aţi notificat nu stinge obligaţia dumneavoastră. Trebuiau respectate prevederile codului civil privind oferta de plată urmată de consemnaţiune şi de validarea consemnării de către instanţa de judecată. Oricum, puteţi invoca în instanţă atît notificarea, cît şi consemnarea sumei.
Multumesc pentru raspuns. Tin sa precizez ca am respectat prevederile codului civil facandu-i fostului meu sot oferta de plata urmata de consemnatiune, insa instanta nu a luat-o in consideratie. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
Executare silita
dia07
Va rog sa imi spuneti cum se executa silit patrea mea dintr-un apatrament primit mostenire. Mostenitori mai sunt mama si sora mea. Se scoate la licitatie doar ... (vezi toată discuția)