avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... alternativa salariala optima pentru asoc . propr
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

alternativa salariala optima pentru asoc . propr

Buna seara , spuneti-mi va rog , cum e mai bine pentru A.P. sa fie incadrati :adminul. presul si cenzorul ? Cu contract indiv. de munca,contract de mandat sau conventie civila ? Care sunt darile lor catre stat , dar ale A.P.? Durata de munca ar fi de 3 (trei) ore pe luna: intr-o ora sa calculeze cotele , iar in alte 2 sa le incaseze . Cenzorul sa verifice calculele , iar mie imi ajung 3 ore sa fac ce trebuie . Multumesc pentru raspuns(uri).
Cel mai recent răspuns: cornelusha , utilizator 22:09, 27 Octombrie 2011
Presedintele si cenzorul (ales) se indemnizeaza in baza contractului de mandat. Veniturile obtinute sunt similare salariilor.
Administratorul trebuie incadrat cu CIM cu timp partial de munca (1 ora/zi).
Niciunul din acesti oameni nu presteaza intamplator, ci foarte putin, dar regulat, ceea ce impune pentru administrator incheierea unui CIM.

Contributiile de plata la ANAF pentru toti trei sunt cele ca pentru salarii, declarate pe Declaratia 112.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns dar, la contr.de mandat nu se retin doar 10% impozit reprezentand plati anticipate care se declara lunar prin decl.100 , iar la sfarsit de an decl.205 ?
La conventiile civile nu este acelasi procent la venituri din activitati independente sau 16% din venit ca impozit final la venit din alte surse ? Este foarte important raspunsul dumneavoastra
La contractul de mandat se platesc impozitul (16%) si toate contributiile catre stat asigurat - angajator (cu exceptia somajului) identic cu salariile obtinute prin contractele de munca.

La conventiile civile care se declara tot pe Decl.112 se plateste impozit 10% sau 16% (depinde cum v-ati inteles in contract), CAS-ul asigurat si somajul daca persoana nu este pensionar.

Dar conform HG 500/2011
Art. 2
(1) Incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, numai prin incheierea unui contract individual de munca, in temeiul caruia persoana fizica, in calitate de salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Deci e bine sa nu va puneti in pericol de a "angaja" persoane fizice altfel decat prin CIM deoarece amenzile sunt substantiale, atat pentru asociatie, cat si pentru persoana care se angajeaza fara a avea un CIM, fie si partial.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
elga50, moderator
Daca va veti uita la poezia mesajelor mele, veti vedea parerea mea vis-a-vis de raspunsurile dumneavoastra .MULTUMESC foarte mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii de plata si declaratii pt presedinte as proprietari -pensionar marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna seara. 1.Pt.un presedinte al as.de proprietari -pensionar,incadrat pe baza unei conventii civile de 100 ron pe luna-brut, ce obligatii trebuie ... (vezi toată discuția)
Remuneratia comitetului executiv si a angajatilor unei asociatii de proprietari papadiouf papadiouf cum se remunereaza presedintele si comitetul executiv, administratorul si restul angajatilor? au contracte de munca sau conventie?cum mai este la lege ... (vezi toată discuția)
Contributii 2012 alimik alimik Ce contributii sociale se calculeaza si se retin pentru drepturile lunare (regulate) cuvenite administratorului ,cenzorului si femeii de serviciu , unei ... (vezi toată discuția)