avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Va rog sa ma ajutati!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Va rog sa ma ajutati!

Buna ziua,
Sunt un tanar de 18 ani, am fost dat afara din casa si momentan stau la matusa mea. Mentionez ca sunt in clasa a 12-a si pe langa faptul ca am in fata un bacalaureat, doresc sa ma pregatesc si pentru admiterea la facultatea de medicina. Pana acum am locuit impreuna cu mama mea, intr-o garsoniera iar dupa moartea bunicii , ne-am mutat in apartamentul acesteia. Nu imi cunosc tatal si in certificatul de nastere nu apare nimeni la aceasta rubrica si alte rude care ma pot ajuta nu am. Fratele mamei este plecat in strainatate la munca si singura cu care mai vorbesc este matusa mea. Voiam sa va rog sa ma sfatuiti in legatura cu ce as putea face in situatia in care ma aflu. Desi am 18 ani, nu beneficiez de o cheie de la apartament , fiind pus in sitatia sa depind mereu de programul mamei mele, sa fiu amenintat ca daca nu vin acasa la ora stabilita de ea, ma da afara din casa. Ca orice tanar, imi doresc sa ies cu prietenii si sa beneficiez de intimitate, insa in ritmul acesta , in care sunt sunat de de 10-15 ori pe zi de catre mama si amenintat ca nu sunt primit in casa ori de cate ori nu fac ceea ce pretinde mama mea, nu cred ca mai pot rezista psihic. Nu sunt un tanar care sa bea, sa faca scandal sau alte lucruri de acest gen si nu inteleg de ce, nici la varsta majoratului , nu mi se recunoaste dreptul la o viata personala. La ultima discutie avuta cu mama, am fost dat afara din casa pentru faptul ca am vrut sa plec in oras cu matusa si varul meu. Initial mi s-a inchis usa, neavand posibilitatea sa ies din casa si pentru ca i-am spus ca nu mai accept santajul emotional la care ma supune aproape zi de zi, a spus sa plec din casa si sa nu ma mai intorc. Am incercat sa discut cu ea ulterior, sa ajungem la o intelegere, insa mi-a comunicat foarte clar ca s-a interesat si ca doreste sa fie decazuta din drepturile parintesti. Avand in vedere ca nici matusa mea nu are posibilitatile financiare sa ma intretina si faptul ca nu mai sunt primit acasa, nu stiu ce am de facut. M-as angaja si as incerca sa-mi iau viata in propriile maini dar asta ar insemna sa renunt la scoala. Exista vreo cala legala prin care sa rezolv aceasta situatie? Va rog mult sa-mi dati un sfat. Va multumesc!
Dati-va mama in judecata, asa cum spunea colega mai sus. Ea are obligatia legala sa va intretoina pana la 26 de ani, daca urmati studii la zi.
Astfel, solicitati ca mama sa va asigure intretinerea in parte in natura, prin permiterea ca dv. sa locuiti cu ea in casa, parte in bani, instanta stabilind o suma care sa va ajute sa va terminati liceul.
Ulterior, vedeti, mai faceti un dosar dupa ce termkinati liceul, in functie de locul unde veti studia etc.

Renuntarea la drepturile parintesti nu duce la a nu mai plati pensie, asa incat, nu are nicio relevanta.

Ca sa faceti actiunea, faceti o cerere simpla care sa descrie in cuvinte simple ce v-am aratat mai sus, apoi la prim termen solicitati asistenta juridica gratuita pentru ca nu aveti venituri (atasati cererii o adeverinta in acest sens de la Administratia financiara de care apartineti). Asistenta o cereti in sensul de a va fi asigurat avocat gratuit si o motivati in baza legii asistentei juridice gratuite si a art. 74 Cod procedura civila.
Multa bafta!
Va multumesc din suflet!!! O sa mai ncerc o data sa am o discutie rationala cu mama si daca nu reusesc, va trebui sa urmez calea judecatoreasca. Mi se rupe inima dar nu am ce sa fac, am si eu nevoia si dreptul sa traiesc macar la limita necesitatilor.
Atat si eu,cat si colegii , v-am mentionat caile legale.
Pana atunci incercati sa gasiti solutii pt partea financiara, in sensul sa aveti un venit propriu .
Ne puteti tine la curent .Succes.
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
AVLIL a scris:

Dati-va mama in judecata, asa cum spunea colega mai sus. Ea are obligatia legala sa va intretoina pana la 26 de ani, daca urmati studii la zi.

Draga Liliana

Cunosc un caz in care fiica si-a dat in judecata tatal care nu avea nici un venit ( nici macar pensie cu toate ca era bolnav cronic in imposibilitate de munca si pentru ca fusese "om important" cu mare reputatie , ii era rusine sa se duca in fata unei comisii medicale si sa traiasca din pensie de boala, si cu toate acestea nu ii era rusine sa traiasca din pensia mamei lui care nu ajungea pentru mancare). Tatal a trecut pe lumea cealalta "de inima rea". Cand era " in putere" ii asigurase fiicei o viata ca "in filme". De la excursii in stainatate la haine dupa "ultimul racnet al modei ". A castigat procesul dar in urma mortii tatalui nu a mai avut cine sa ii dea pensie de intretinere ( avea 24 era in an terminal la facultate si lucra la "negru" dar nu ii ajungea).

Tragedia nu s-a incheiat cu moartea tatalui dat in judecata de propria fiica.
In urma unor evenimente tragice pe care nu avea cum sa le prevada a intrat pe "linie sociala moarta" si nici in ziua de astazi nu si-a revenit.

Darea in judecata a mamei are pe termen lung efecte nebanuite. Poate ca juridic si legal baiatul are dreptate. Dar daca isi da in judecata mama care la adus pe lume cu toate ca tatal e necunoscut, stia la ce calvar se inhama si la crescut pana in clasa a 12-a sunt de parere ca se poate astepta la "replici" de viata pe masura faptei lui.

cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru

Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Multumesc doamnei Stoica. Da , asta si vreau de acum, sa gasesc surse de venit pentru a participa si eu la intretinerea mea. Va voi tine la curent.
D-le Ciobotaru., este trist cazul pe care-l prezentati dar nu are nicio legatura cu cazul meu. Mama mea este perfect sanatoasa. Atat timp cat eu am avut oarecum MATURITATEA sa rezolv problema, de la suflet la suflet, dar nu la modul sentimental, ci la modul corect, real, cred ca nu mai are rost sa vorbim de consecinte pe termen lung. Sigur ca ele vor exista, dar fiecare si le va asuma! Asa cum am mai spus, eu voi face tot posibilul sa rezolv problema frumos dar, daca mi se ridica ziduri in fata nu o sa am ce sa fac. Nu cred ca dvs v-ar conveni sa primiti cel putin 15 telefoane pe zi, sa fiti pus in situatia sa nu aveti nici macar cheie de la casa, sa fiti controlat la fiecare miscare pe care o faceti, sa nu puteti discuta cu mama dvs prieteneste, in sensul ca daca vreau sa-i povestesc ceva si nu-i convine incepe sa faca scandal si ce-i mai important sa fiti dat afara din casa si amenintat. Dumneai nu stie sa-si rezolve problemele decat prin amenintari.. Pur si simplu nu mai pot. Eu unul ma simt linistit ca am facut tot ce mi-a stat in putinta si am totusi doar 18 ani jumatate. Ce ziceti de faptul ca un adult de 40 de ani ar trebui sa dea dovada de maturitate si sa-si asume responsabilitatile?

Alte discuții în legătură

Protectia copilului VulcuSimona VulcuSimona Studenta la facultate de stat, bursiera, in varsta de 24 de ani, parinti divortati, tatal recasatorit cu un copil minor iar mama, care mai are un copil in ... (vezi toată discuția)
Bună vreau sa dau pe tatăl copilului în judecata nu si-a recunoscut ... Maria223. Maria223. Bună vreau sa dau pe tatăl copiluiui în judecata nu sia recunoscut copilul și acum când am făcut 18 ani ma lăsat ce pot sa ii mai fac (vezi toată discuția)
Sunt minoră și am un copil, dar indemnizația este pe numele mamei mele și ea susține că are custodia bebelușului până fac eu 18 ani. Îmi poate lua fata dacă plec cu ea la concubinul meu? Alexandra0608 Alexandra0608 Buna seara! Am 17 ani și am copil cu barbat de 22 de ani, el a recunoscut copilul, dar indemnizația este pe numele mamei, iar ea susține ca fata este in ... (vezi toată discuția)