avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii jumatate de norma
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

jumatate de norma

ce dezavantaje sunt la contractul cu jumatate de norma si perioada determinata mentionez ca sunt unica intretinatoare a inca 3 persoane
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
Popescu Sofia, utilizator
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 00:01, 26 Octombrie 2011
Stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii(2 zile cotizate part time,echivalente cu o zi full).
Contractele incheiate pe durata determinata sunt avantajoase, in general, pentru angajator, deoarece ele inceteaza automat, de drept, fara sa fie necesara aplicarea procedurii greoaie de concediere. Nu este necesar preavizul, nu este necesara trecerea pe un alt post vacant, nu este necesara nici macar invocarea vreunui motiv de incetare.
Popescu Sofia a scris:

ce dezavantaje sunt la contractul cu jumatate de norma si perioada determinata mentionez ca sunt unica intretinatoare a inca 3 persoane




L a contractul cu 1/2 norma ,salariul este mai mic decat ar primi un salariat comparabil dar angajat cu norma intreaga.
Contractul part time,1/2 norma nu va afecteaza in schimb stagiul de cotizare la pensie,si asigurari de sanatate,ci doar la somaj,unde stagiul de cotizare se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat,adica in 24 luni realizati 12 luni stagiu de ex.
Si durata concediului de odihna va fi aceeasi ca pt. salariatul similar full time.
Slariatii incadrati cu un contract pe perioada determinata au aceleasi drepturi si obligatii contractuale ca si angajatii cu contract nedeterminat.La prima impresie se creeaza impresia ca un contract nedeterminat ar conferi mai mare siguranta si stabilitate angajatului,dar nu este asa,caci si acest contract poate inceta la un moment dat din motive care tin sau nu tin direct de persoana angajatului.
Pt. Maniu 15:
"Stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii(2 zile cotizate part time,echivalente cu o zi full)."#-o:stunned:

De cand treaba asta? Doar la somaj se aplica ....

Popescu Sofia a scris:

ce dezavantaje sunt la contractul cu jumatate de norma si perioada determinata mentionez ca sunt unica intretinatoare a inca 3 persoane


In situatia in care aveti un salariu mic si pensia va fi mica... in cazul in care vom apuca varsta iesirii la pensie....(am intalnit o persoana care pentru 1/2 norma incaseaza 2.500 lei)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este vechimea in munca? pacurariu maria pacurariu maria Buna, Din 26.03.1990 am lucrat in aceeasi unitate.In oct.1991 mi s-a redus norma la 1/2. Am cumulat in 1995,1996,1997,2007, 2008 salariul de baza cu cate o ... (vezi toată discuția)
Contract determinat 6 ore pe zi ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua, am si eu o nelamurire ,daca m-am angajat la 6 ore am aceleasi drepturi ca cel angajat cu 8 ore sau se considera munca part-time la 6 ore? 4 ore ... (vezi toată discuția)
Minimul pe economie la 4 ore lucrate DARIUS86 DARIUS86 Buna ziua, Ma scuzati ca va deranjez cu o intrebare unde nu am gasit un raspuns concret in tot internetul, cat este salarul net primit daca ma voi angaja ... (vezi toată discuția)