avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... care este vechimea in munca?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

care este vechimea in munca?

Buna,
Din 26.03.1990 am lucrat in aceeasi unitate.In oct.1991 mi s-a redus norma la 1/2.
Am cumulat in 1995,1996,1997,2007, 2008 salariul de baza cu cate o norma in invatamant.care este vechimea care mi se socoteste de fapt pentru calculul sporului de vechime efectiva in munca?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:31, 19 Februarie 2010
1. Stagiul de cotizare (vechimea) pentru pensie se calculeaza ca timp calendaristic, indiferent de cum ati lucrat: cu timp complet (8 ore pe zi) sau incomplet, la unul sau mai multi angajatori.
2. Diferenta se va vedea in calculul punctului de pensie care va fi mai mare sau mai mic, in functie de venitul obtinut si, in consecinta, de contributia platita pentru pensie.
Este un act normativ care reglementeaza acest lucru?Azi cand am intrebat la serviciu salarizare mi-au raspuns ca eventual noua salarizare sa reglementeze acest lucru pentru ca ele calculeaza vechimea tot dupa ureche........adica la 1/2 norma socotesc 2 ani lucrati pentru 1 an vechime!
Mi-au zis sa duc o hartie scrisa ceva dupa care sa poata reglementa acest lucru.Unde sa cer asemenea act normativ sa le lumineze?
Va multumesc frumos pentru interventie!
1. Eu nu inteleg de ce va complicati cu niste persoane care nu cunosc legile. De ce nu mergeti la Casa de Pensii sa va lamuriti si dvs. si cei de la firma?
2. Cand a aparut Codul muncii, in 2003, avea un articol care spunea:
Art. 103. - (1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
(3) In cazul salariatului care desfasoara activitate in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii . (Abrogat de O.U.G. nr. 65/2005)
3. Cand si-au dat seama legiuitorii ca nu e bine, au emis OUG 65/2005 si au anulat indicele (3) din acest articol.
4. Persoanele de la salarizare nu sunt indreptatite sa va stabilesca stagiul de cotizare pentru pensie pentru ca nu au pregatirea necesara.
5. Legea 19/2000 (Legea pensiilor) nu face deosebire, in calculul stagiului de cotizare, intre perioadele lucrate full-time sau part-time.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime munca part-time Catalin66 Catalin66 Buna ziua, Un consilier juridic a lucrat la o firma privata timp de 1 an figurand cu un contract part-time incheiat pentru 2 ore/zi. Avand in vedere faptul ... (vezi toată discuția)
La pensionare, la 2 ore lucrate pe zi, cum se calculează vechimea în muncă ... Dapix Dapix La 2 ore lucrate pe zi, cum se calculează vechimea în muncă la pensie`? De exemplu la 4 ani lucrați cu 2 ore pe zi, se consideră 1 ani vechime în ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in munca dory2014 dory2014 Buna ziua ! Am un salariat care are program de 4 ore/zi pentru studii , in perioada de dinainte de 2001 . De asemenea,am si o salariata cu program ... (vezi toată discuția)