am primit o amenda pt ca am fost ginerele la o nunta la cort si am dat muzica prea tare.
Cu cei cu cortul am semnat contract de inchiriere .
Nu a venit niciun politist in noapte nuntii , am primit acasa un proces verbal incheiat la 3 saptamani de la nunta, cu un martor care are doar o semnatura, scrie in el ca e facut in absenta mea .
Am platit deja amenda, dar as vrea sa stiu daca se poate contesta .
Orice proces verbal de constatare a unei contraventii se poate contesta, cu singura conditie a existentei motivelor de contestare, fie in vederea anularii procesului-verbal (atat pentru viciile de forma cat si pentru cele de fond). Viciile de forma care determina nulitatea procesului - verbal de constatare sunt cele prevazute de OG 2-2001 privind constatarea si sanctionarea contraventiilor (lipsa mentiunilor privind numele agentului constatator, lipsa semnaturii acestuia, lipsa inscrierii faptei etc.), iar motivele de fond sunt cele referitoare la inexistenta faptei, lipsa vinovatiei si lipsa pericolului social al faptei.
Pe de alta parte, procesul verbal poate fi contestat in termen de 15 zile de la comunicare (sau de la incheiere, in situatia in care contraventia este constatata pe loc si un exemplar se inmaneaza imediat contestatorului, care semneaza sau refuza sa semneze, cu inscrierea acestui refuz de catre agentul constatator).
Un alt aspect este si acela ca plata amenzii, desi nu echivaleaza cu recunoasterea faptei, presupune insa pentru judecator, un indiciu si o prezumtie a lipsei de obiectiuni.
Multumesc pentru raspuns , insa am o nelamurire : nu era normal ca procesul verbal sa fie intocmit in ziua aceea ? Cum a decis politistul ca muzica era peste normele legale ? Stand in birou si primind reclamatia posibil a vecinilor ? Nu verifica pe teren ?
Intrebarea dvs. poate fi considerata intemeiata, insa discutarea situatiei de fapt, cu necesitatea prezentarii probelor si a intregii documentatii care a stat la baza intocmirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, se poate face si solicita numai in cadrul unei actiuni in instanta, in contestarea acelui proces-verbal.
In principiu, constatarea si sanctionarea contraventiei se face prin mijloacele prevazute de lege, atat direct de catre agentul constatator cat si prin mijloace tehnice de constatare si anume acelea prevazute si a caror utilizare este tot strict reglementata.
Cu toate acestea, nu este interzis, ilegal ori imposibil ca procesul-verbal sa fie incheiat ulterior constatarii savarsirii faptei. In situatia dvs. concreta insa, era normal ca, chiar daca agentul constatator era sesizat de o reclamatie, acesta sa se deplaseze la fata locului si sa constate savarsirea faptei, venind la dvs.. Situatia este oarecum inedita si naste dreptul la intrebari, insa intemeierea acestora in fapt si in drept, asa cum aratam, nu se poate face in forumul acesta, ci in cadrul unei actiuni in instanta. Daca termenul de contestare a fost depasit, mai ramane numai posibilitatea (mai putin utilizata si mai complexa) a unei plangeri penale pentru abuz in serviciu impotriva intereselor persoanlelor (art.246 C.pen.), impotriva agentului constatator.
Este indicat sa va angajati un avocat, daca chiar stiti ca sunteti nevinovat si agentul a incheiat fara motiv acel proces- verbal.