avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere demisie

buna ziua,sotul meu in timpul somajului a fost angajat la firma fratelui ...a mai beneficiat de cei 30%din somaj si o prima de 1000ron ,deoarece sediul firmei era la o distanta de peste 50km de domiciliu. fratele nu a bagat dosarul de subventie de la stat ,precum ca a angajat un somer trecut de 45 ani ...dupa 3 luni il anunta ca renunta la serviciile lui pe motiv de criza...sotul primeste decizia de incetare a cm in care se specifica ca s -a facut la cerere..el nefacand nicio cerere..intreband la resurse umane i s- a spus ca lor li s- a comunicat ca o sa se faca o cerere in care se specifica "de ambele parti" .deoarece sotul nu si ar fi dat demisia nici in ruptul capului,ce ar trebui sa faca acum .el doreste ca" fratele" sa l concedieze.
ce drepturi ar avea el prin concediere ...mai poate dupa cele 3 luni lucrate sa beneficieze de somaj? mentionez ca acei bani luati de la stat trebuie sa i returnam ,conform legii
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 28 Octombrie 2011
Daca raportul de munca inceteaza prin demisie sau prin acordul partilor atunci nu beneficiaza de somaj. Numai daca disponoibilizarea are loc fara motive imputabile salariatului se pune problema masurilor de protectie
Asa cum s-a mai spus, incetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

Daca sotul dvs nu a facut nicio cerere de incetare a raportului de munca si nici nu si-a dat acordul la o astfel de cerere din partea angajatorului , atunci se poate adresa instantei pentru anularea acelei decizii de incetare.

Drepturile salariaţilor concediaţi pentru motive obiective sunt prevazute in art.67 C.mun. , si anume : Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
dar, mai are drept la somaj ,daca a lucrat doar 3 luni ..mentionez ca s a angajat in timpul somajului..a lucrat 3 luni dupa care l a concediat
liliannapopescu a scris:

dar, mai are drept la somaj ,daca a lucrat doar 3 luni ..mentionez ca s a angajat in timpul somajului..a lucrat 3 luni dupa care l a concediat


In acest sens, ar trebui sa ne spuneti ce tip de c.i.m. a incheiat ... pe durata determinata sau pe durata nedeterminata.

In prima situatie, se suspenda plata indemnizatiei de somaj , iar la incetarea c.i.m. se va relua plata acesteia ... in acest sens se exprima art.45 alin.1 lit..c si art.45 alin.3din Legea nr.76/2002 , si anume:
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
.......
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
.........

3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.


In cea de-a doua situatie, plata indemnizatiei inceteaza ....
Art. 44. - Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...
In acest caz, pentru a beneficia din nou de indemnizatia pentru somaj ar trebui sa indepliniti conditiile cerute de lege pentru acordarea acesteia.
multumesc ,este nedeterminata..:( dar la concediere angajatorul ar trebui sa plateasca un sal.compensator ?. firma are vreo 10 angajati ..deci nu e o firma mare

Alte discuții în legătură

Art. 65, alin. (1) codul muncii mayer mayer pentru concedierea in baza art 65 pct 1, din CM, se beneficiaza de somaj ( fiind indeplinit stagiul de cotizare de min 12 luni si CIM pe durata nedeterminata) ... (vezi toată discuția)
Contract pe perioada determinata flary23 flary23 buna ziua, am urmatorul caz, o persoana vine cu acordul partilor de la o alta societate, o angajez cu contract pe perioada nedeterminata si este data afara ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa prenatal alexandrastefana alexandrastefana Buna ziua. Pe 4 septembrie mi se termina concediul pre/post natal (lehuzia,126 de zile). Nu iau indemnizatie ccc,pt ca nu am un an vechime. Voiam sa mi ... (vezi toată discuția)