avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tutore unic
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tutore unic

buna ziua,

Am o fetita de 8 ani. m-am despartit de tatal ei natural de 7 ani. Nu s-a implicat niciodata in viata ei, nu il cunoaste. Singura implicare este ca ii plateste 70 lei lunar pensie alimentara. Fiica mea este atasata de cel cu care sunt de 6 ani, lui ii spune tata si vrem sa ne casatorim. Intrebarea mea este: cum pot face sa devin tutore unic? Sau sa fie adoptata de tatal vitreg?
Cel mai recent răspuns: annitza24 , utilizator 02:15, 26 Octombrie 2011
Pai sunteti deja tutore unic daca ziceti ca tatal plateste pensie alimentara, adica probabil v-a fost acordata custodia unica.

Pentru adoptie aveti nevoie de acordul tatalui biologic.
Am inteles ca trebuie sa depun o cerere la tribunal prin care cer decaderea din drepturile parintesti, motivele fiind lipsa de implicare in cresterea si educarea minorului. Si sa ma duc cu martori sau sa cer ca instanta sa audieze copilul. .
poate stiti dumneavoastra mai multe despre asta.
Multumesc
Decaderea din drepturile parintesti are loc in anumite situatii exceptionale si nu puteti cere dvs. decaderea din drepturile parintesti ci autoritatea tutelara. Decaderea din drepturile parintesti nu inseamna ca nu mai are dreptul sa isi dea acordul in cazul unei adoptii.

Art. 508. -
(1) Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului
(2) Cererea se judecă de urgență, cu citarea părinților și pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

Art. 509. -
(1) Decăderea din exercițiul drepturilor părintești este totală și se întinde asupra tuturor copiilor născuți la data pronunțării hotărârii
(2) Cu toate acestea, instanța poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părintești ori la anumiți copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creșterea, educarea, învățătura și pregătirea profesională a copiilor.

Art. 510. - Decăderea din exercițiul drepturilor părintești nu scutește părintele de obligația sa de a da întreținere copilului.

Art. 511. - În cazul în care, după decăderea din exercițiul drepturilor părintești, copilul se află în situația de a fi lipsit de îngrijirea ambilor părinți, se instituie tutela.
multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de acordul lui marykaty- marykaty- sotul meu vrea sa imi adopte fetita din prima casatorie pe care o creste de la varsta de 2 ani , mentionez ca fetita are 5 ani si 3 luni si nu si-a vazut tatal ... (vezi toată discuția)
Adoptie copil tamada tamada din prima casatorie am un copil pe care actualul meu sot doreste sa il adopte, problema este ca fostul sot nu doreste acest lucru desi nu stie nimic de copil, ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti Luminida Luminida Buna ziua! M-am casatorit acum 5 ani ,sotia mea are un copil dintro relatie anterioara.Respectivul tata a recunoscut copilul doar in certificatul de ... (vezi toată discuția)